Τέσσερις συν μία δράσεις ξεδιπλώνει μέσα στη χρονιά η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Πέρα από τη γνωστή λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, η οποία αναμένεται στις 3 Αυγούστου, οι άλλες τέσσερις αφορούν το άνοιγμα των συνολικά 120 Γραφείων Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών, την παροχή δωρεάν δικηγόρου και οικονομολόγου σε ευάλωτους οφειλέτες, την επιδότηση των στεγαστικών δανείων οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών που υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη, καθώς και τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Πίστωσης (Credit Bureau).
Σκοπός της ΕΓΔΙΧ, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, είναι η στήριξη και η ενημέρωση των δανειοληπτών για τη ρύθμιση των οφειλών τους, καθώς και η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την εκτός δικαστικών αιθουσών αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Πιο αναλυτικά, οι πέντε δράσεις που τρέχει η Ειδική Γραμματεία μέσα στο 2017 είναι:
1. Εναρξη της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού
Στις 3 Αυγούστου θα είναι όλα έτοιμα από την ΕΓΔΙΧ για την υπαγωγή των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο νέο πλαίσιο ρύθμισης, αυτό του εξωδικαστικού.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων των επιχειρήσεων, στην οποία κι έχουν διασυνδεθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, είναι έτοιμη.
Απομένει η έκδοση έξι κοινών υπουργικών αποφάσεων:
- Υπ. Οικονομίας - ΕΓΔΙΧ: Λειτουργικές προδιαγραφές πλατφόρμας.
- Υπ. Οικονομικών - ΑΑΔΕ: Θα ορίζει τον τρόπο συμμετοχής της ΑΑΔΕ στη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο (δηλαδή πώς θα κάνει διαγραφή, πώς θα παρέχει τις έως και 120 δόσεις).
- Υπ. Εργασίας - ΕΦΚΑ - ΚΕΑΟ: Θα ορίζει τον τρόπο συμμετοχής των ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών οφειλών (δηλαδή πώς θα κάνει τη διαγραφή, πώς παρέχει τις δόσεις αποπληρωμής).
- Υπ. Οικονομίας -Οικονομικών - Εργασίας: Θα αφορά τη διαδικασία του εξωδικαστικού, αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000 έως 50.000 ευρώ (δηλ. ποια είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία).
- Υπ. Οικονομικών - Εργασίας: Η απόφαση αυτή θα καθορίζει τι γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το Δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης, και πώς το Δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες.
- Υπ. Οικονομίας - Οικονομικών: Θα περιγράφει τα πρόσθετα δικαιολογητικά που χρειάζονται ανά περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χρήση του εξωδικαστικού μπορούν να κάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική και πτωχευτική ιδιότητα.
Πρέπει να πληρούν αθροιστικά τρεις προϋποθέσεις:
- Να έχουν συνολικό ύψος οφειλών προς όλους τους πιστωτές (Δημόσιο και ιδιώτες) άνω των 20.000 ευρώ
- Να διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν υποβάλουν την αίτησή τους (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014): Είτε θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση (equity).
- Να έχουν επίσης είτε οφειλές από δάνειο σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών, οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, άλλα ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κατά την 31η/12/2016. Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν κατά την 31η/12/2016 ή έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ., προμηθευτές) κατά την 31η/12/2016.
2. Ανοιγμα 120 Γραφείων και Κέντρων Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών.
Η ΕΓΔΙΧ, μετά το άνοιγμα των πρώτων τριών Γραφείων (το πρώτο στις κεντρικές της υπηρεσίες, το δεύτερο στην Ομόνοια και το τρίτο στον Πειραιά), προχωρά στη λειτουργία και των υπόλοιπων κέντρων στις πόλεις της Ελλάδας.
Ηδη έχει εγκριθεί δαπάνη 11,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει και στις προσλήψεις 140 ατόμων, μέσω ΑΣΕΠ, δικηγόρων και οικονομολόγων που θα στελεχώσουν τα γραφεία. Ηδη, βέβαια, οι περισσότερες ανάγκες έχουν καλυφθεί ή καλύπτονται από μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σκοπός είναι τα ΓΕΥΔ να παρέχουν συμβουλευτικές και ενημερωτικές υπηρεσίες στους δανειολήπτες για τον τρόπο αντιμετώπισης των χρεών τους.
3. Δωρεάν δικηγόρους και οικονομολόγους σε ευάλωτους δανειολήπτες.
Η ΕΓΔΙΧ επιδιώκει την παροχή δωρεάν νομικής και οικονομικής υπηρεσίας σε νοικοκυριά που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Εχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, ώστε να δίνεται αυτή η δωρεάν υπηρεσία σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Τα χρήματα θα αφορούν την αμοιβή της υπηρεσίας που θα παρέχει ο οικονομολόγος ή ο δικηγόρος.
4. Επιδότηση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά του Νόμου Σταθάκη.
Ετοιμη να χειριστεί και τις περιπτώσεις των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας κύριας κατοικίας είναι η ΕΓΔΙΧ, με βάση την οικονομική στήριξη τους που προβλέπει ο τροποποιημένος Νόμος Κατσέλη, γνωστός πια ως Νόμος Σταθάκη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις, δανειολήπτες που υπάγονται στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εφόσον κερδίζουν δικαστικές αποφάσεις με ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις, μπορούν να ζητήσουν την οικονομική ενίσχυση μέρους του ποσού που είναι να πληρώνουν για τρία χρόνια.
Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση.
5. Ανεξάρτητη Αρχή Πίστωσης
Από το φθινόπωρο θα αρχίσει να ετοιμάζεται και το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πίστωσης.
Πρόκειται για υπηρεσία η οποία θα έχει τα δεδομένα και το περιουσιολόγιο ουσιαστικά των δανειοληπτών και, εφόσον οι τελευταίοι το ζητούν, θα παίρνουν βαθμολογία για τη ρύθμιση των οφειλών τους ή ακόμα και για τη χορήγηση τραπεζικού δανείου.