Αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κοκκινήσει» και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη.
Σε λιγότερο από ένα μήνα το προστατευτικό πλαίσιο που έσωσε χιλιάδες πρώτες κατοικίες, αλλά δημιούργησε και στρεβλώσεις αφού το εκμεταλλεύτηκαν και στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα πάψει να υφίσταται. Η κυβέρνηση ζητά την παράταση του μέτρου για ένα χρόνο και περιμένει την απάντηση των δανειστών, αναφέρει το in.gr.
Την Δευτέρα, στο Eurogroup θα κριθούν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και θα μπουν οι βάσεις για το πλαίσιο που πιθανότατα θα τις αντικαταστήσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι.
1. Να μειωθεί το όριο της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας στις 100.000 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να το απορρίπτει.
2. Εφαρμογή του εξωδικαστικού πλαισίου «Εστία» που έχει θεσπιστεί στην Κύπρο. Αυτό προβλέπει κούρεμα του δανείου του δανειολήπτη όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.
Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η αξία του ακινήτου τις 350.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση.
Το «κόλπο»
Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την κατάργηση των σχετικών άρθρων του θεσμικού πλαισίου ή τη θέσπιση αυστηρότερων όρων και κριτηρίων προστασίας καθώς διαπίστωσαν ότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση προχώρησε εμμέσως σε τροποποίηση των ορίων της αξίας της κύριας κατοικίας που μπορεί να εξαιρεθεί από την εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη. Για την ακρίβεια, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο των προαπαιτουμένων δόθηκε η δυνατότητα στα Ειρηνοδικεία εφόσον το ζητήσει διάδικος να λαμβάνουν υπόψη την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας.
Με πιο απλά λόγια, το προστατευτικό για την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς όριο της αξίας των 180.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και φτάνει μέχρι και τις 280.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά), να μην ερμηνεύεται ως αντικειμενική αλλά ως εμπορική τιμή.
Οι δανειστές, όπως αναφέρουν πηγές, έκριναν ότι με την καινούργια διάταξη το πλέγμα προστασίας διευρύνθηκε για ορισμένες ακραίες περιπτώσεις τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Η κυβέρνηση αναμένεται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να ζητήσει την κατά έναν χρόνο παράταση των διατάξεων εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τα κριτήρια που ισχύουν. Αυτά υπενθυμίζεται ότι είναι:
1. Το οικογενειακό εισόδημα να ισούται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% Δηλαδή να φθάνει έως τις 40.800 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ).
2. Και η κύρια κατοικία να έχει αντικειμενική αξία μεταξύ 180.000 και 280.000 ευρώ (ζευγάρι: 220.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί).