Μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους έστειλε στον ευρωπαϊκό Βορρά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους».
«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος», σημείωσε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.
Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους.
«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη βούληση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα», συνέχισε. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, ανέφερε.
Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.
Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».
Τσίπρας: Δικαιούμαστε ουσιαστική απομείωση χρέους
«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα
δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Για αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαυριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή».
Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα [...] Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».
Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».
«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργος και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.
Ερωτηθείς αν θα καταφέρει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για αυτά που ζητεί η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τονίζοντας ότι «αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι».
Ανέφερε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ είναι μια πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη. «Γι' αυτό πιστεύω πως θα πειστεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρξει μια θετική εξελιξη και η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης».
Προσφυγικό
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».
Εξάλλου, ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο για το γεγονός ότι επέλεξε τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία για έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την θητεία του.
«Ιστορική στιγμή όταν ο Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ»
«Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στη δική μας χώρα όπου στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα», σημείωσε.
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα, έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που στη θητεία του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από χρώμα θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό».