Δεύτερες σκέψεις κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο άκουσμα των σχεδίων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί εξάντλησης της τετραετίας και εκλογών το Σεπτέμβριο του 2019.
Το πρωθυπουργικό αφήγημα δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές -αν και αναγνωρίζουν ακόμη κι εκείνοι που εκτιμούν πως θα στηθούν νωρίτερα κάλπες, ότι το κυρίαρχο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το σχέδιο απεξάρτησης της χώρας από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε μια εκλογολογία που συντηρείται εκ των έσω μέσω μιας ανατροφοδοτούμενης διαδικασίας που δίνει δικαιώματα σε κόμματα, πολιτικούς και άλλους παράγοντες να αναλύουν πιθανά σενάρια εκλογών.
Οι τρεις κυρίαρχες θεωρίες για τον χρόνο των εκλογών είναι:
σύμφωνα με τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου η εξάντληση της τετραετίας είναι βέβαιη,
σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο
ενώ ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, εκτιμούν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για εκλογές είναι τον Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, «το τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη απαντώντας εμμέσως στα σενάρια για διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019.
Όμως, η εξάντληση της τετραετίας είναι προβληματική από πολλές πλευρές και πολλοί επισημαίνουν τους κινδύνους μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, στο εξωτερικό πληθαίνουν οι αναφορές για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC υποστηρίζει ότι το τέλος του Μνημονίου θα είναι μια κομβική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα ενισχύσουν το Χρηματιστήριο εφόσον επικρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.