«Mείωση των φόρων, σκληροί έλεγχοι: Πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βάλει χρήματα στο ταμείο» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt αναλύοντας το οικονομικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης χαλαρώνει τους φόρους αλλά εξακολουθεί να ελπίζει σε περισσότερα έσοδα. Το μεγάλο πρόβλημα: Η φορολογική απάτη που χρησιμοποιείται ευρέως (στη χώρα).
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ επισημαίνει στο άρθρο του ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί μια «σύμβαση αλήθειας» μεταξύ του κράτους και των εταιρειών.
«Όταν ήταν να γεμίσει το ταμείο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του Ευκλείδης Τσακαλώτος υποδείκνυαν πάντα αξιοσημείωτη ευρηματικότητα.
Τουλάχιστον 29 φορές, ο Τσίπρας επέβαλε φόρους ή εισήγαγε νέους φόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού φόρου για τον καφέ, το κρασί και την μπύρα, όπως και ειδικές χρεώσεις για τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο, τoυς υπολογιστές, τη συνδρομητική τηλεόραση, τη σταθερή τηλεφωνία.
Από τους τουρίστες ο Τσίπρας συγκέντρωσε χρήματα από τον "φόρο ύπνου" έως και τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Αλλά τα μέτρα αυτά δεν λειτούργησαν. Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυξήσεις του ΦΠΑ στην Ελλάδα δεν έφεραν περισσότερα χρήματα στο ταμείο, αλλά λιγότερα.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών της Αθήνας επέβαλε το 2016 φόρο προστιθέμενης αξίας ύψους 6,4 δις ευρώ. Το 2017 υπήρχαν ήδη 7,4 δις ευρώ. Το χάσμα των εσόδων αυξήθηκε τα δύο αυτά έτη από 31% σε 33,6%.
Χειρότερη από την Ελλάδα, μόνο η Ρουμανία βρίσκεται στην ΕΕ. Κύριοι λόγοι για τις απώλειες χρημάτων: φορολογική απάτη, φοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά με την μελέτη: «Η υπερφορολόγηση των πολιτών έχει οδηγήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε αύξηση της φοροδιαφυγής σχεδόν κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας θέλει τώρα να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο: «Η απόφασή μας είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», όπως επισημαίνει.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί φορολογικές ελαφρύνσεις», όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.
«Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δύο μήνες, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προώθησε τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας που θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου του 2023, θα υπάρξουν «νέες φορολογικές ελαφρύνσεις κάθε χρόνο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Handelsblatt», ο Κυριάκος Μητσoτάκης σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους από 24% σε 20% σε δεύτερη φάση.
«Η συντηρητική κυβέρνηση υπόσχεται επίσης περαιτέρω ανακούφιση τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά επίσης ότι οι φορολογικές περικοπές θα είναι τουλάχιστον εν μέρει αυτοχρηματοδοτούμενες», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Bloomberg: «Oι επενδυτές χαιρετίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ»
«Oι επενδυτές χαιρετίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ», γράφει το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα σημάδια της ανάκαμψης από την οικονομική καταστροφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής επιβράδυνσης με την αποπληρωμή των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία διάσωσης», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:
«Σε σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει να εκφράσει στους ομολόγους του την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ ευρώ, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%...
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Όπως αναφέρει ο Ciaran O'Hagan στέλεχος της «Societe Generale», σε επιστολή που απέστειλε στους πελάτες, «Οι αποπληρωμές του ΔΝΤ είναι ένα μήνυμα ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα συνεχίζουν να βελτιώνονται».
«Η νέα κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, αντιμετωπίζει κρίσιμο τεστ προς το τέλος του μήνα, καθώς οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν έλεγχο στην Αθήνα για να δουν αν πληρούνται οι όροι μετά τα μνημόνια...», προσθέτει το πρακτορείο «Bloomberg».