Από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την έξοδο από το Mνημόνιο θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα τονίζει ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές έχουν κοινούς στόχους.
Το γενικό συμπέρασμα των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας είναι θετικό για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Για να είναι επιτυχημένη η έξοδος θα πρέπει, σύμφωνα με την Deutsche Bank:
να υπάρξει πλήρης εκταμίευση των χρημάτων που έχουν απομείνει υπό το πρόγραμμα του ESM,
να περιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ,
να υπάρξει περιορισμένη και υπό πολλές προϋποθέσεις, ελάφρυνση του χρέους,
καθώς και ένα πιθανώς λιγότερο επιθετικό δημοσιονομικό μονοπάτι σε σύγκριση με αυτό που προβλέπεται στο πρόγραμμα.
«Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλές τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος δεν είναι τόσο σημαντική, κατά την άποψή μας», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για να διαχειριστούν την έξοδο και μία σχέση που θα βασίζεται στη συνεργασία. Κάνοντας και οι δύο πλευρές συμβιβασμούς, θα μπορέσουν να πουν ότι η έξοδος είναι επιτυχημένη.
Αν τελικά η έξοδος από το μνημόνιο είναι επιτυχημένη, τότε εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές για το δ’ τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι έρχονται νέα μέτρα το 2019.
Πιο μακροπρόθεσμα, η επιτυχημένη έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες:
συνεχή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με την Ευρώπη
ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και χαλάρωσης των capital controls
πολιτική σταθερότητα που σε συνδυασμό με σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος.