Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου φέρνει την Αθήνα πιο κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που είναι «πιστωτικά θετικό» (credit positive), σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.
Αναμένει ότι η Ελλάδα θα πάρει τα κονδύλια μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα των 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος στην αγορά, τα οποία περιορίζουν την ανάκαμψη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ο οίκος, η ψήφιση του νομοσχεδίου υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ενισχύει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Η Moody’s επισημαίνειι ότι οι πληρωμές χρέους από την Ελλάδα είναι σχετικά «ελαφρές» μέχρι τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας. Για το υπόλοιπο του 2016 η μόνη πληρωμή είναι περίπου 297 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η χώρα έχει ρευστό 3,2 δισ. ευρώ (τέλη Ιουνίου 2016), αν και το ποσό πιθανότατα μειώθηκε μετά τις πληρωμές προς τους επίσημους πιστωτές τον Ιούλιο.
Ετσι, τα 2,8 δισ. ευρώ από την υποδόση θα προσφέρουν μετρητό για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει σε μερική οικονομική ανάκαμψη οδεύοντας προς το 2017, μετά από ύφεση, σε ετήσια βάση, 1% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο. Η εμπιστοσύνη και το εξωτερικό εμπόριο έχουν περιοριστεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την αβεβαιότητα των επενδυτών και τις αυξήσεις του ΦΠΑ που έχουν αρνητική επίδραση στην κατανάλωση,
σημειώνει η Moody’s.
Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και στις ιδιωτικές επενδύσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος, η οποία οδήγησε σε αύξηση του φορολογικού βάρους, εκτιμά ο οίκος.
Ο ισχυρός τουρισμός όπως και η ανάκαμψη στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, που αυξήθηκε 22,8% (ετήσια βάση) το β’ εξάμηνο κυρίως εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία.
Η Moody’s περιμένει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 (υψηλότερη από την πρόβλεψη για ύφεση 0,7% του ΑΕΠ το 2016 η οποία όμως υπολείπεται του κυβερνητικού στόχου για 2,7% του ΑΕΠ), στη βάση της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εφόσον συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Όπως υπενθυμίζει, η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις της β’ αξιολόγησης, όπου θα εξεταστεί το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα εργασιακά, ένα σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού και οι ομαδικές απολύσεις.
Η Moody’s πάντως περιμένει ότι τα ρίσκα που σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν υψηλά, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.