Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν τρεις εξαιρετικά θετικές ειδήσεις, που επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία αλλάζει και ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό βελτιώνεται.
Αναφέρομαι στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch και μάλιστα αρκετούς μήνες νωρίτερα του αναμενομένου, στη βελτίωση κατά επτά θέσεις της θέσης της Ελλάδας στους δείκτες “αντίληψης διαφθοράς” από τη Διεθνή Διαφάνεια και στην επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου όχι μόνο με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο 1,9%, αλλά και με εντυπωσιακή υπερκάλυψη, καθώς προσφέρθηκαν από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές άνω των 18 δις ευρώ.
Μάλιστα η επιτυχία της ανωτέρω έκδοσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, με δεδομένο ότι το 15ετές ομόλογο λήγει το 2035, δηλαδή εκτείνεται χρονικά πέραν του 2032, έτος κατά το οποίο λήγει η κάλυψη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά ήρθαν ως επιβράβευση της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε κατά το πρώτο της εξάμηνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την πρώτη στιγμή έδωσε έμφαση στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, που είχαν παγώσει με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και στην προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων μέσω στοχευμένης οικονομικής διπλωματίας, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μία ακόμη βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που αμέσως έγινε πράξη, ήταν η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων με τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης από το 28% στο 24%, τη μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% και τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης με δεδομένη τη βαρύτητα της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας διαδραμάτισαν η πλήρης άρση των capital controls και το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο εκπονήθηκε με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην αποστολή τους, που δεν είναι άλλη από την απρόσκοπτη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Περαιτέρω σημαντικές επιτυχίες ήταν η διάσωση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, που συνέβαλε στην ελάφρυνση και τη βελτίωση του προφίλ του δημοσίου χρέους.
Μία ακόμη κίνηση ξεχωριστής σημασίας ήταν η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από την 1/1/2006 και μεταγενέστερα, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, στην προσέλκυση με μεγαλύτερη ευκολία αγοραστών από το εξωτερικό και στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που είχε παγώσει στα χρόνια της κρίσης.
Μάλιστα η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι θα αυξήσει την απασχόληση και το εισόδημα για άνω των εκατό επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο της οικοδομής.
Οι ειδικοί των αγορών έχουν επισημάνει τις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας κατά το τελευταίο εξάμηνο και έχουν αξιολογήσει θετικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γι’ αυτό φθάσαμε στο σημείο να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα και με αρνητικά επιτόκια στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.
Οι πετυχημένες κινήσεις του πρώτου εξαμήνου έχουν βάλει τις βάσεις για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.
Αυτό που απαιτείται είναι η προσήλωση στην ίδια πολιτική, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό όλοι οι πολίτες να δουν και στην τσέπη τους τα θετικά της αποτελέσματα.
*Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας