Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε την Πέμπτη ένα σχέδιο για να χαλαρώσει την αγορά εργασίας της χώρας, καθώς στοιχηματίζει ότι ακολουθώντας τα βήματα των γειτόνων της, της Γερμανίας και της Ισπανίας, θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για την αποκλιμάκωση του επίμονα υψηλού ποσοστού ανεργίας, αναφέρει το newmoney.
Η αντίδραση των συνδικάτων ήταν ανάμικτη, με μια από τα μεγαλύτερα να σχεδιάζει διαδηλώσεις στις 12 Σεπτεμβρίου και δύο άλλα να λένε ότι δεν θα βγουν στους δρόμους, ακόμη και αν επικρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματικές οργανώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ των εξαγγελιών.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και η υπουργός Εργασίας Μυριέλ Πενικό περιέγραψαν 36 μέτρα που συγκεντρώθηκαν σε πέντε ξεχωριστά διατάγματα για να δώσουν στις γαλλικές εταιρείες μεγαλύτερη εξουσία να διαπραγματεύονται ώρες απασχόλησης και πληρωμές, να μειώνουν τις επιτροπές των εργαζομένων και να περιορίζουν τις ποινές για παράνομη απόλυση. Τα μέτρα απαιτούν επίσης από τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψη μόνο την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης στη Γαλλία και να αγνοούν τα κέρδη που μπορεί να αποκομίζει στο εξωτερικό, όταν αποφασίζουν για σχέδια απολύσεων.
"Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο κώδικας εργασίας μας όπως είναι σήμερα προωθεί την απασχόληση", δήλωσε ο Φιλίπ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. "Ο κώδικας εργασίας μας θεωρείται από τους ξένους επενδυτές και από τους επικεφαλής των μικρών επιχειρήσεων ως αποτρεπτικός παράγοντας στην πρόσληψη".
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας του τρέχοντος έτους, αν και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η γαλλική κοινή γνώμη ανησυχεί για πολλά στοιχεία των προτάσεών του. Ο Φιλίπ αποκαλεί την αντίδραση «συναισθηματική» και είπε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε ορισμένα θέματα.
"Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζουμε σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές που θα είχαν ανακοινωθεί αν δεν είχαμε προχωρήσει σε διάλογο", ανέφερε.