Στον «αέρα» πρόκειται να βρεθούν χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο καθώς στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που έχουν στα σκαριά, δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία.
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το νέο καθεστώς προκύπτει πως ένα βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για την πλειονότητα αν όχι για το σύνολο αυτών των 140.000 περιπτώσεων, αναφέρει το in.gr.
Πρόκειται για το υπόλοιπο του δανείου προς αποπληρωμή, που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, υποστηρίζουν ότι έχει αποφασιστεί «να εξαιρούνται τα πανωτόκια των τελευταίων έξι μηνών» από το παραπάνω ποσό.
Ωστόσο, λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και με τη σημερινή ισοτιμία 1 ευρώ, πλέον να αντιστοιχεί σε 1,13 ελβετικά φράγκα, οι οφειλές των δανειοληπτών είναι μεγαλύτερες από το ίδιο το αρχικό κεφάλαιο που έλαβαν ως δάνειο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιος που πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο προ ετών, ύψους 180.000 ευρώ, κι ενώ ήταν συνεπής στις καταβολές των δόσεών του και έπρεπε να οφείλει μικρότερο ποσό από 130.000 ευρώ, πλέον φέρεται να χρωστάει ακόμα 250.000 ευρώ.
Ειδικότερα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε 70.000, ενώ έκθετοι στον κίνδυνο να χάσουν την κατοικία τους είναι και οι 70.000 εγγυητές τους.
Στον Άρειο Πάγο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Πριν από λίγο καιρό επρόκειτο να συζητηθεί στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου η συλλογική αγωγή 4.500 δανειοληπτών για το καυτό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο, η εκδίκασή της υπόθεσης αναβλήθηκε, καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα, έπειτα από ατομική αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά εφετειακής απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση εκτιμάται ότι αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.
Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, ύστερα από συλλογική αγωγή της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), Ενώσεων Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και 4.500 δανειοληπτών, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεών τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσό τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.
Η τράπεζα άσκησε έφεση και από το Εφετείο δικαιώθηκε. Έτσι, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο από τους δικαστές του οποίου αναμένουν τώρα να δικαιωθούν οι δανειολήπτες.