Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει τα δυνατά του. Αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 2.231 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και των δημοσίων εσόδων.
Η καταιγίδα των ελέγχων όμως γίνεται σε σκηνικό ελλιπούς στελέχωσης του μηχανισμού και με υποδεέστερα των δυνητικών εσόδων αποτελέσματα. Αντί για προσλήψεις ελεγκτών, μπαίνουν νέοι φόροι, οι φορολογούμενοι αναζητούν νέες διόδους φοροδιαφυγής και ο φαύλος κύκλος απλώς ανατροφοδοτείται.
Σήμερα, 198 ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής «τρέχουν» 1.270 υποθέσεις. Στον κάθε ελεγκτή δηλαδή, αντιστοιχούν έξι μεγάλες υποθέσεις.
Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ολοκληρώθηκαν μόλις 79 έλεγχοι. Αυτοί οι έλεγχοι όμως αποδεικνύονται «χρυσάφι» καθώς κάθε ένας από αυτούς απέδωσε τη βεβαίωση φόρων και προστίμων πάνω από 1 εκατ. ευρω ή 74,03 εκατ. ευρώ συνολικά. Έλεγχος και εκατομμύριο.
Αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, θεωρητικά έρχεται η ώρα της πληρωμής. Αυτή είναι η δεύτερη (μετά την υποστελέχωση) μεγάλη παθογένεια του ελεγκτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με την ύφεση και την κρίση. Η εισπραξιμότητα παραμένει στα τάρταρα. Ούτε τρία στα δέκα ευρώ φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται μετά τον έλεγχο δεν μπαίνει στα ταμεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο τετράμηνο η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 29,02%.
Αντίστοιχη εικόνα σκιαγραφούν και τα στοιχεία αναφορικά με το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Συνολικά 115 ελεγκτές «τρέχουν» – και δεν φτάνουν- 772 πλήρεις ελέγχους και 189 μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις από τις αρχές του έτους. Μέχρι τον Απρίλιο είχαν ολοκληρωθεί 33 πλήρεις έλεγχοι με τους βεβαιωμένους φόρους και τα πρόστιμα να φτάνουν τα 261 εκατ. ευρώ. Στο ΚΕΜΕΕΠ, σε κάθε ελεγκτή αντιστοιχούν 8 υποθέσεις αλλά κάθε έλεγχος που ολοκληρώνεται αποδίδει στα χαρτιά κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη το γεγονός ότι οι εισπραξιμότητα είναι ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του ΚΕΦΟΜΕΠ, μόλις 21,93% όταν ο μνημονιακός στόχος αφορά σε εισπραξιμότητα 45%!
Με αυτά τα δεδομένα και με φόντο το νέο τσουνάμι φορολογικών επιβαρύνσεων, το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς με μαθηματική βεβαιότητα είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς την εφορία θα αυξηθούν δραματικά τους επόμενους μήνες. Κι ας γίνονται χιλιάδες έλεγχοι.
Ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία ανήλθαν σε 4,330 δισ. ευρώ και συνολικά μαζί με τα «παλαιά»- έως το τέλος του 2015- ληξιπρόθεσμα χρέη προσεγγίζουν πλέον τα 90 δισ. ευρώ.
Πηγή: euro2day.gr