Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που απολογούνταν από το πρωί σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις εξ αυτών είναι αλλοδαποί: ο πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην Ισπανία, ο ομόλογός του στην Ιταλία, καθώς και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, τον καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη και τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, οι ίδιοι δεν φέρουν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος, καθώς ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και ουδόλως δεσμευτικός για το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι εμπειρογνώμονες βαρύνονται με την κατηγορία της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, η οποία και αφορά τη μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.
Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά 28 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια.
Η συναλλαγή, που ελέγχθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ύστερα από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Αφορά δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δύο αναδόχους (Eurobank Properties, Εθνική Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Συγκατηγορούμενοι των έξι εμπειρογνωμόνων είναι τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ την ίδια περίοδο, οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορά τη μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος, σε διάστημα 10 ημερών.
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, στο πόρισμά τους, εκτιμούν ότι η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Το σχόλιο της Κομισιόν
Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη σκιά της απολογίας των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα έξι μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (εκ των οποίων τρία μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία), κλήθηκαν να απολογηθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο κ. Σχοινάς σημείωσε:
«Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, ερωτηθείς για το αίτημα του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα εκκρεμή σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε, πως στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Γι’ αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.