Πέντε στρατηγικούς στόχους θέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως φόντο την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.
Ο όμιλος στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1,0-1,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 100 εκατoμμύρια ευρώ, στην εμπορική ανάπτυξη στο εξωτερικό, στην αναζήτηση ευκαιριών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην αξιοποίηση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός, στην πρόσφατη γενική συνέλευση ανέφερε ότι το 2018 ήταν ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης και η τάση αυτή θα διατηρηθεί και κατά τη φετινή χρονιά.
Σημείο αναφοράς για τον όμιλο είναι η σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αυξημένη διανομή μερίσματος και η ενίσχυση της διεθνούς εμβέλειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο όμιλος υλοποιεί ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με βασικούς πυλώνες τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα και με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές του αργού ή στην ισοτιμία του δολαρίου αλλά και στα περιθώρια διύλισης, τα οποία καθορίζονται από άλλους στην αγορά. Υπ’ αυτήν την έννοια, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επεσήμανε και την καταλυτική σημασία που έχει το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, ενώ τα ΕΛΠΕ έχουν πολύ περισσότερα πρατήρια στην Ελλάδα, εντούτοις η κερδοφορία στο εξωτερικό είναι ίση εάν όχι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη στο εσωτερικό της χώρας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου, την ανταγωνιστικότητα των άλλων διυλιστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επικείμενη αλλαγή στα ναυτιλιακά καύσιμα και τη διαχείριση κινδύνων λόγω μεταβλητότητας του διεθνούς περιβάλλοντος και προστασίας των ταμειακών ροών.