Στην κυριολεξία στο "νήμα” εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, η χορήγηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε άνεργο πρώην εργαζόμενο της εταιρείας "RAXEVSKY-HELEN’S CLUB A.E.".
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 7 Ιουνίου και αναφέρει πως θα διατεθούν συνολικά 101.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. Σχετικό αίτημα για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης είχε υποβάλλει ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας "RAXEVSKY-HELEN’S CLUB A.E.", σύμφωνα με το οποίο οι πρώην εργαζόμενοι της εν λόγω εταιρείας πλήττονταν ιδιαίτερα από τη μη καταβολή σε αυτούς δεδουλευμένων αποδοχών, αποζημιώσεων απόλυσης και δώρων. Τελικά το ποσό θα το λάβουν όσοι κατά τη δημοσίευση της απόφασης είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και σε κάθε εργαζόμενο της εταιρείας που κατά τη δημοσίευση της απόφασης έχει ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας και πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει επιδότηση ανεργίας λόγω επίσχεσης, από τον Ο.Α.Ε.Δ., είναι 1.000 ευρώ.
Οι 101 πρώην εργαζόμενοί της εταιρείας οδηγήθηκαν στην ανεργία, χωρίς αποζημιώσεις και με οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών κατά μέσο όρο 14 μισθών για κάθε εργαζόμενο. Αλλά και οι 75 που αποχώρησαν την τελευταία διετία έφυγαν, όπως καταγγέλλεται, χωρίς να τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα, αναφέρει το capital.gr.
Η Raxevsky που ιδρύθηκε το 1976 από την Ελένη Raxevsky και τον Γιώργο Μουρτζούχο ως εταιρεία χονδρικής, κατέβασε ρολά στις αρχές του έτους.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προ τετραετίας, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης, το λουκέτο ήταν αναπόφευκτο. Το σχέδιο, που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2016, φέροντας τη σύμφωνη γνώμη του 61,27% των πιστωτών της, επικυρώθηκε μεν στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως δεν περπάτησε. Οι λόγοι πολλοί. Μεταξύ αυτών, η υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης "βομβαρδίστηκε" από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους.
Η εταιρεία πριν από μία δεκαετία απασχολούσε περισσότερους από 250 εργαζομένους και ήλεγχε δίκτυο με περισσότερα από 50 ιδιόκτητα και franchise καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όμως, η οικονομική κρίση και η πτώση της ζήτησης οδήγησαν την εταιρεία στον περιορισμό της δραστηριότητάς της. Τα καταστήματα μειώθηκαν στα 30, οι εξαγωγές μόνο σε Βουλγαρία και Κύπρο και οι εργαζόμενοι στους 175. Το 2015, τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, η Raxevsky εμφάνιζε τζίρο 3,546 εκατ. ευρώ, από 7,485 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014 και 14,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012. Εν αντιθέσει με τις πωλήσεις της, που αυτά τα χρόνια εξανεμίστηκαν, οι υποχρεώσεις της συσσωρεύτηκαν. Μόνο σε μία χρήση διευρύνθηκαν κατά 4 εκατ. ευρώ, από τα 21,025 εκατ. ευρώ το 2014 ξεπέρασαν τα 25,025 εκατ. ευρώ το 2015. Όσο για τα ίδια κεφάλαιά της, παρέμειναν αρνητικά στα -5,7 εκατ. ευρώ, από -2,849 εκατ. ευρώ.