Ο μη κερδοσκοπικός δημόσιος οργανισμός της Βορείου Ιρλανδίας NI-CO Ltdανέλαβε τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης και τη δημιουργία εντός του 2017, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Η ανάγκη για τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τη Βόρειο Ιρλανδία και τον μη κερδοσκοπικό δημόσιο Οργανισμό NI-CO, προέκυψε καθώς ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση ίσως ενός από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα, τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.
Ήδη, στελέχη της εταιρείας συμβούλων που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ΜΚΟ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, βρίσκονται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν κλειστές συσκέψεις προκειμένου φέρουν σε πέρας τη δημιουργία ενός «Ταμείου - Μαμούθ», με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, πάνω από 3 δισ. ευρώ έλλειμμα, ακόμη μεγαλύτερα (κοντά στα 7 δισ. ευρώ) κρυφά και φανερά χρέη, αλλά και 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία. Μέσο ΚΕΑΟ, στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν επίσης, πάνω από 16 δισ. ευρώ οφειλές τρίτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία "κλείστηκε" μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – (Structural Reform Support Service – SRSS) που αντικατέστησε τη γνωστή ομάδα δράσης της Κομισιόν (Task Force) και χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, η SRSS απέκλεισε μια γερμανική εταιρεία, λόγω του υψηλότερου κόστους για την ανάληψη του δύσκολου εγχειρήματος.
Όπως προκύπτει και από τη σχετική ιστοσελίδα της, η ΝΙ-CO είναι μια εταιρεία που διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εργαστούν μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο κατά κύριο λόγο την διοικητική ενοποίηση των Ταμείων αλλά και την ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων από τη φορολογική διοίκηση.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, καθώς η αύξηση των εσόδων των υπό ένταξη ταμείων εντός του 2017 αποτελεί το πλέον δύσκολο στοίχημα τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και για την κυβέρνηση ευρύτερα.
Στον ΕΦΚΑ περνούν μάλιστα αυτόματα και όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των χρεών ύψους 16 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί για είσπραξη στο ΚΕΑΟ (το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του νέου υπερ-ταμείου).
Ήδη, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου έχει συσταθεί το προσωρινό 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου υπερ-ταμείου, το οποίο απαρτίζουν οκτώ διοικητές ταμείων, με επικεφαλής τον διοικητή του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανό, δύο ειδικοί επιστήμονες - δικηγόροι και δύο στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Οικονομικών.
Το προσωρινό Δ.Σ. καλείται να συντάξει τον παρθενικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το έλλειμμα ενδέχεται να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Καλείται βέβαια ακόμη και να εισηγηθεί νέο Κανονισμό για την ασφάλιση και τις παροχές, για το σύνολο των 3,5 εκατ. ασφαλισμένων και των 2,6 εκατ. συνταξιούχων, που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ, με ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες σημαντικές περικοπές δικαιωμάτων.