Κολλημένοι με τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια είτε για αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας είτε για σημαντική μείωση του.
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε πως ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος και το 2018, υποσχόμενη μείωση η οποία θα υλοποιηθεί στα αντίμετρα που θα ληφθούν το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί σε περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2016, αναφέρει το ependisinews.
Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφτασε στο τέλος του 2016 στο 74,12% το οποίο μεταφράζεται σε είσπραξη 2,845 δις. ευρώ με το ποσό της βεβαίωσης να διαμορφώνεται στα 3,838 δις. ευρώ (σ.σ με τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ, βεβαιώνονται περίπου 3,2 δις. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο το 2016 οι ιδιοκτήτες χρεώθηκαν και με δύο δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2015). Τέτοιο ποσοστό εισπραξιμότητας δεν έχει ούτε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται μόλις στο 68,62%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκκαθάρισης του περυσινού ΕΝΦΙΑ, σε σύνολο 6,39 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα 5,958 εκατομμύρια (ποσοστό άνω του 93%) επιβαρύνονται με λιγότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαιώθηκαν φόροι 1,6 δις. ευρώ δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από 1000 ευρώ κατ’ άτομο, πληρώνουν 432 χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως πληρώνουν 1,1 δις. ευρώ.
Οι αντικειμενικές τιμές
Σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας με βάση τις εμπορικές τιμές. Όμως η επιτροπή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα κρίνεται ανέφικτη στους επόμενους τρεις μήνες και η βασική αιτία είναι η ρηχή αγορά ακινήτων, με τις μετρημένες αγοραπωλησίες οι οποίες διαμορφώνουν μια περιορισμένη δεξαμενή στοιχείων. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ακόμα και στην ίδια γειτονιά, οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες και υπογράφονται τα συμβόλαια να διαφέρουν πολύ. Ανάλογα με την ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο πωλητής, ένα ακίνητο μπορεί να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή ή να πωληθεί κοντά στην πραγματική του αξία.
Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε και πήρε τεχνική βοήθεια από τα κλιμάκια Κομισιόν και ΔΝΤ που συνδράμουν τα τελευταία χρόνια σε φορολογικά ζητήματα.