Το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, υπογράμμισε ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρρά, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης.
Όπως είπε ο υπουργός, «γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό. Εντούτοις όμως, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές.
Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών», σημείωσε ο υπουργός.
«Παρακολουθούμε λοιπόν τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα, αν είναι φυσικά πρόσωπα -και αυτό το στεγαστικό δάνειο ήταν για να χρηματοδοτηθεί η αγορά πρώτης κατοικίας- μπορούν να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Κατσέλη 3869 και να επιδιώξουν δικαστική ρύθμιση της οφειλής τους.