Μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του Washington Group στον Καναδά για την Ελλάδα, φαίνεται ότι το Βερολίνο δύσκολα θα ικανοποιήσει τις όποιες απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία θα αναλάβει τις κρίσιμες αποφάσεις, που αναμένονται το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Άλλωστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στην Ελλάδα δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές, αναφέρει το in.gr.
Ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Την ίδια στιγμή, κρίσιμης σημασίας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα προσωρινά στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους που θα ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώνουν το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Μάρτιο, μέγεθος σημαντικό για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, καθώς επηρεάζει τις αποφάσεις του ΔΝΤ για το χρόνο μείωσης του αφορολογήτου.
Υπενθυμίζεται ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψαν κυβέρνηση και θεσμοί σημειώνεται πως η μείωση του αφορολογήτου θα δρομολογηθεί από το 2019, αντί το 2020, εάν το ΔΝΤ στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης κρίνει πως οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδόσεις του 2018 δεν διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία το 2019 θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η δόση
Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες που εξόφλησε το προηγούμενο διάστημα.
Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Κρίσιμο EuroWorkingGroup
Επόμενος σταθμός είναι το EuroWorkingGroup της Πέμπτης όπου αναμένεται να εξετασθούν οι προτάσεις των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους και ειδικά το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ και με την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 11 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θέλει την επιμήκυνση των δανείων του EFSF πέραν των δέκα ετών- κάτι που επιδιώκει και το ΔΝΤ- αλλά και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες με μια επιμήκυνση διάρκειας οκτώ ετών.
Πλέον οι τεχνικές συζητήσεις έχουν εν πολλοίς ωριμάσει και απομένουν οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αλλά για να διευκολυνθεί η λήψη των αποφάσεων αυτών θα πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.