Με 3,5 δισ. ευρώ από Επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα «έκτιζε» επί 11 μήνες η Κυβέρνηση το υπερ-πλεόνασμα για τις παροχές που μοιράστηκαν τον Δεκέμβριο (2 δισ. ευρώ ως τώρα). Και μπορεί οι παροχές να είναι δημοφιλείς ή και αναγκαίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –μετά την ισοπέδωση των Κοινωνικών Επιδομάτων που συγχωνεύτηκαν στο ΚΕΑ των έως 200 ευρώ το πολύ κατ'άτομο- αλλά τα χρήματα και η Ανάπτυξη στερούν πολλαπλάσιου πόρους και οφέλη από την Οικονομία καιτην κοινωνία, αναφέρει το newmoney.
Το αφήγημα της «υπεραπόδοσης της Οικονομίας» που συνοδεύει την παροχολογία καταρρίπτεται από τα ίδια τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογσμού, αφού τα 3,5 δισ. ευρώ προήλθαν ως εξής:
1. Η κυβέρνηση «εκτέλεσε» («στα 11 βήματα» επί 11 μήνες) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: ως τον Νοέμβριο δαπάνησε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Θεωρτικά, σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να δαπανήσει 4,25 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 6,750 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο Προϋπολογισμός. Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν δόθηκαν τόσα λίγα χρήματα για Επενδύσεις σε 11 μήνες. Ποτέ δεν δόθηκαν τόσα πολλά λεφτά σε έναν μήνα (τον Δεκέμβριο) για Επενδύσεις.
Το «πάρτυ» που εστησε η κυβέρνηση με λεφτά του ΠΔΕ για Ανάπτυξη δεν έχει προηγούμενο επί Μνημονίων: σε 11 μήνες (ως τον Νοέμβριο) το 2013 είχαν δοθεί 4 δισ. ευρώ, το 2014 δόθηκαν 4,5 δισ. ευρώ, το 2015 3,6 δισ. ευρώ, πέρυσι 3 δισ. ευρώ και φέτος 2,495 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θυσίασαν τις Δημόσιες Επενδύσεις χάριν του υπερ-πλεονάσματος και των παροχών.
2. Για να βγει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2018, η κυβέρνηση έκανε τα «μαγικά» της, αλλιώς δεν έβγαινε υπερ-πλεόνασμα για παροχές τον Δεκέμβριο:
- Στους 11 μήνες έπρεπε να έχει δώσει 4 δισ. για Επενδύσεις του ΠΔΕ αλλά «εξαφάνισε» το 1,5 δισ. ευρώ
- Επί 11 μήνες «έκρυψε» επιστροφές φόρων 1,5 δισ. ευρώ, που τις πέρασε «κάτω από τη γραμμή», σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου. Δηλαδή το Δημόσιο «σβήνει» τις τρέχουσες οφειλές του σε φόρους, με το δάνειο που πήρε το 2016 για να εξοφλήσει ολοσχερώς τις έως τότε ληξιπρόθεσμες οφειλές του από την στάση πληρωμών για συντάξεις, εφάπαξ, προμηθευτές κλπ. Στην πραγματικότητα, δεν εμφανίζει στον Προϋπολογισμό δαπάνες 1,5 δισ. για επιστροφές φόρων του 2017 επειδή θα μείωναν το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έχει φορτώσει όμως ήδη σε εξωτερικό χρέος (με το δάνειο των 6 δισ. που ζήτησε και πήρε από τον ESM) αλλά και σε εσωτερικό χρέος (αφού παραμένουν απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,5-3 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες και που έπρεπε κανονικά να είχαν εξοφληθεί ολοσχερώς από τον Αύγουστο ήδη ή, το αργότερο, τον Δεκέμβριο φέτος).
- Υπερφορολόγηση 700 εκατ. ευρώ: τόση τουλάχιστον είναι η υπερείσπραξη καθαρών εσόδων που κατεγράφεται ως τον Νοέμβριο. Τα λεφτά αυτά προήλθαν από την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, που οδήγησε αφενός σε κατασχέσεις και αναγκαστικές πληρωμές των φόρων (και μέσω των συμψηφισμών) και, αφετέρου, σε υποχρεώσεις επιστροφών φόρων στους δικαιούχους (λόγω προκαταβολής 100% κλπ) που δεν πληρώθηκαν ακόμα ή πέρασαν «εκτός Προϋπολογισμού», ακολουθώντας την «επιστημονική» μέθοδο της μεταφοράς τους στο χρέος, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα.