Αλλαγές έρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό τόσο σε ότι αφορά στα δικαιολογητικά όσο και στον αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το «κούρεμα» και οι δόσεις προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» έχει προγραμματιστεί ήδη η μείωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Πιο συγκεκριμένα, έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς τα δύο έτη εφαρμογής του νόμου έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τις οφειλές τους λίγο πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ενσωματώσουν τις συγκεκριμένες βελτιώσεις, ώστε να βελτιωθεί ο ρυθμός διευθέτησης.
Πέραν των δικαιολογητικών που θα μειωθούν, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθοριστικής σημασίας παρέμβαση θα είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία διαγραφής χρεών, είτε αυτά αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, είτε αρχικό κεφάλαιο, αλλά και ο καθορισμός του ύψους και του αριθμού των δόσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αυτοματοποιημένα «κουρέματα» δεν θα ισχύουν στις περιπτώσεις όπου τα προς ρύθμιση χρέη υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και στη διαδικασία εμπλέκονται και ιδιώτες πιστωτές. Δηλαδή οι τράπεζες.
Αυτή τη στιγμή για χρέη έως 300.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, ωστόσο η επικύρωση των διαγραφών χρεών και ο καθορισμός των δόσεων πρέπει να επικυρωθούν υπηρεσιακά, δηλαδή από κάποιον υπάλληλο.
Ωστόσο, επειδή αρκετοί εξ αυτών, λόγω του φόβου πιθανών κυρώσεων, αποφεύγουν να «κλείνουν» υποθέσεις διευθέτησης, το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί, με τη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση επικύρωση της διευθέτησης.