Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έκρινε σκόπιμο να ‘’εορτάσει’’ την συμπλήρωση διετίας από της αναρρήσεώς της στην εξουσία. Απαιτείται ασφαλώς περισσή δόση θράσους για να πανηγυρίζεις το γεγονός ότι έκανες, σε όλα σχεδόν τα θέματα, τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχέθηκες.
Του Κώστα Χριστίδη*
Νομικού – Οικονομολόγου
Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• ‘’Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς’’, είχε δηλώσει προεκλογικά ο κ. Τσίπρας. Αντ’ αυτού υπεγράφη το τρίτο, επαχθέστερο μνημόνιο (και, ενδεχομένως, επίκειται τέταρτο). Στο πολυσέλιδο non paper που εξέδωσε η κυβέρνηση επί τη επετείω ισχυρίζεται ότι ‘’κατάφερε να φθάσει σε συμφωνία [ … ], απέτρεψε την καταστροφή ενώ έδωσε προοπτική [ …] για οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το 2018’’ (!).
• Στις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση τόνιζε ότι ‘’αυτό που δεν πρόκειται να κάνει, είναι να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος’’. Αντ’ αυτού συνέστησε το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων διάρκειας 99 ετών, συνδιοικούμενο από τους δανειστές.
• ‘’Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση’’. Αντ’ αυτού, όχι μόνο παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ αλλά κατέστη επαχθέστερος για πολλούς ιδιοκτήτες.
• ‘’Αποκαθιστούμε αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη σε 1.262.920 συνταξιούχους’’. Αντ’ αυτού, διαδοχικές περικοπές συντάξεων στους ήδη και στους μελλοντικούς συνταξιούχους με ταυτόχρονη δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Πόσες επιτυχίες ακόμη επικαλείται η κυβέρνηση; Στην οικονομία, ισχυρίζεται ότι επετεύχθη ανάπτυξη και ότι μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες η ανεργία. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανάπτυξη που είχε εμφανισθεί το 2014 και προβλεπόταν να ανέλθει με ρυθμούς της τάξεως του 3% ετησίως για την διετία 2015 – 2016 μετετράπη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ‘’σκληρής διαπραγμάτευσης’’ και των κεφαλαιακών ελέγχων.
Ήδη αγωνιζόμασθε να επανέλθουμε το 2017 στα επίπεδα του 2014, πράγμα αμφίβολο, καθ’ όσον λόγω του σκηνικού ρήξεως που διαμορφώνεται με τους δανειστές, η αβεβαιότητα εκτινάσσεται στα ύψη, οι καταθέσεις υποχωρούν, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται και εκφράζονται φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από την προηγούμενη, του Νοεμβρίου 2015, χάθηκαν 32 δις ευρώ της μετοχικής τους αξίας).
Η κυβέρνηση ήδη έλαβε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 9 δις ευρώ και συζητεί άλλα για μετά το 2018. Συνεπακόλουθα, 4,14 εκ. φορολογουμένων υπέχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην Εφορία και υφίστανται (ή απειλούνται με) κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Η μείωση της ανεργίας είναι προδήλως τεχνητή, οφειλόμενη στην μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης με ‘’υπο-κατώτατους’’ μισθούς και την μαζική φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την ίδρυση της νέας Διαστημικής Υπηρεσίας, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν αποκλείεται να έχουμε εν καιρώ διαδηλώσεις αδιόριστων αστροναυτών!
Δραματική είναι η κατάσταση και σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς, την υγεία, την δικαιοσύνη, την παιδεία, το μεταναστευτικό, την μάχη κατά της διαπλοκής. Αντί εορτασμών μάλλον πλερέζες ενδείκνυνται για την περίσταση!