Mε την έλευση της νέας χρονιάς ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα χορηγεί επίδομα ενοικίου για πάνω από 300.000 νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ενοικίου των 70 έως 210 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.
Το ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές), αναφέρει το in.gr.
Η τελική δαπάνη για το επίδομα ενοικίου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο θα κυμανθεί στα 410.000.000 ευρώ. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος, σύμφωνα με τα dikaiologitika θα βασιστούν στην Υπουργική Απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.
Όπως και με τα άλλα επιδόματα που προορίζονται για τους οικονομικά αδύναμους, που πραγματικά χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας, προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το όριο για το εισόδημα είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. Το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ.
Η αξία των ακινήτων
Στα περιουσιακά κριτήρια, η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, θα πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Επίσης θα προβλέπεται και έως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Σχετικά με τις κλίμακες, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά το ποσό θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, το επίδομα θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
Στο θέμα έχει αναφερθεί η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου η οποία έχει δηλώσει ότι «Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δις ευρώ μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».
Για την επιδότηση ενοικίου, είχε αποκαλύψει ότι «γίνεται για πρώτη φορά, μετά τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν είχαμε δώσει επιδότηση στέγης σε 20.000. Σήμερα το διευρύνουμε. Θα δώσουμε σε πάνω από 300.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, ίσως φτάσουμε τις 340.000. Αφορά επιδότηση από 70 ευρώ ως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατ’ ευθείαν στην τράπεζα για την μηνιαία δόση. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης. Μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία. Θα έχουμε και άλλα μέτρα».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα επιτελεία στα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας και Οικονομίας, ετοιμάζουν σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένονται από τον Ιανουάριο. Στην κατεύθυνση της κοινωνικής προστασίας, περιλαμβάνεται και η δίμηνη παράταση για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου, οπότε όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στον νόμο, που αφορά και το σκέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Εως την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, η κυβέρνηση θα έχει το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να συνεχιστεί η ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη μέσα από ένα στεγαστικό επίδομα, στην προσπάθεια σύνταξης ενός συνολικού πλαισίου προστασίας της στέγασης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα αφορά νέα ζευγάρια, καθηγητές σε νησιά με υψηλά ενοίκια κ.λπ. και θα είναι συμπληρωματικό του επιδόματος ενοικίου, το οποίο είναι της τάξης συνολικά των 410 εκατ. ευρώ.
Από την 1η Μαρτίου και μετά όσοι κάνουν αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, όταν γίνει το δικαστήριο έπειτα από κάποια χρόνια και ο δικαστής επιδικάσει ένα ποσό, επί παραδείγματι 100 ευρώ, και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το δώσει, τότε θα μπορεί να προχωρήσει πλειστηριασμός ακόμη και πρώτης κατοικίας. Για όσους και όσες ενταχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η πρώτη κατοικία προστατεύεται βάσει των ορίων του νόμου.
Σήμερα, προστατεύεται από πλειστηριασμούς η α’ κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά. Παράλληλα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (για ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει κατά 5.714 ευρώ).