Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος το 2018 και ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει αυτό, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει έως το τέλος του έτους.
Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται πως έως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα έχει υπάρξει μια καθαρή εικόνα. Θα ακολουθήσει η κατάθεση πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι παροχές προς τους πολίτες, αναφέρει το aftodioikisi.gr.
Το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις.
Απομένουν περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.
Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει δύο σενάρια για τα 450 εκατ. ευρώ που απομένουν.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 900 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μοιράσει τα χρήματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με το πρώτο σενάριο να κερδίζει έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για την υποβολή των αιτήσεων η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).