Το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου επανέφερε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει την πορεία της οικονομίας μετά τις αποφάσεις για το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε και αυτή τη φορά να επιτεθεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να τον εμπλέξει με ακραίες κινήσεις στις οποίες ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδώσει τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό.
Δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως αδυνατεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και των αντιδράσεων της πλειοψηφίας και γι αυτόν τον λόγο επιλέγει για μια ακόμη φορά τη πόλωση και τη δημιουργία διχαστικού κλίματος.
Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας όμηρο της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε πως με αφορμή το θέμα των Σκοπίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού.
«Με το λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό», είπε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η οποία -όπως είπε- έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αποδίδοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στους θεσμούς για τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης».
Ως προς τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, την τοποθέτησε στο «γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα», ωστόσο δικαιολογώντας την ισχυρή εποπτεία είπε ότι θα περιλαμβάνει δύο επιπλέον εκθέσεις, με τον πρωταρχικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.