Έτοιμη να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου, ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και πριν την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή.
Θεωρητικά, η υπογραφή του staff level agreement από το Euroworking Group επιτρέπει στην επόμενη, τακτική ή έκτακτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΚ να αποφασισθεί η επαναφορά του waiver.
Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του EwG, εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνήσουν στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα (τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, έμμεσοι φόροι) καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Η αγορά ποντάρει στην παραπάνω θετική εξέλιξη, καθώς ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ είχαν δηλώσει πως αρκούσε η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να κάνει εκ νέου αποδεκτά ως ενέχυρα τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου.
Οι όποιες επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με τον χρόνο της επαναφοράς καθώς δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να περιμένει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε όσα συμφωνήθηκαν. Ακόμη και υπό το παραπάνω σενάριο, η επαναφορά του waiver θα διενεργηθεί στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. 2 Ιουνίου), υποβοηθώντας τις τράπεζες και ενισχύοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνολικά για τη χώρα.
Τα ομόλογα και έντοκα έκδοσης Δημοσίου ή τίτλοι με εγγύηση Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ όμως με παλαιότερη απόφασή της αποδέχεται κατ' ανώτατο όριο, ως ενέχυρα, έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα.
Ο παραπάνω περιορισμός, σε συνδυασμό με την ισχυρή πιθανότητα να μη γίνουν αποδεκτά ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη (Πυλώνας ΙΙ) μειώνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα assets που μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αν η επαναφορά του waiver δεν συνοδευτεί από μείωση του κουρέματος που επιβάλλεται στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει, αθροιστικά, τα 150 εκατ. ευρώ.
Αν, αντίθετα, η επαναφορά της δυνατότητας απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Δημοσίου συνοδευτεί και από χαμηλότερο haircut επί της ονομαστικής αξίας, το όφελος θα είναι υψηλότερο ενώ θα διευκολυνθεί και η ταχύτερη απεξάρτηση των τραπεζών από τα ομόλογα Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη.
Το μεγαλύτερο όφελος θα είναι σε επίπεδο ψυχολογίας καθώς η επαναφορά του waiver σηματοδοτεί ως πράξη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Μέτρα που σε συνδυασμό με τις ελπίδες για σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων θα βοηθήσουν στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.