Στα πλαίσια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά την επαναφορά, αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο, των πρόσθετων βιβλίων πελατών για κάποιους κλάδους στους οποίους είχε αφαιρεθεί η υποχρέωση, ενώ παράλληλα προωθείται το πλήρες ηλεκτρονικό τιμολόγιο καθώς και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής.
Τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή χρησιμοποιούνταν για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι γιατροί, τα συνεργεία οχημάτων και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπβς δημοσιεύει το Capital.gr.
Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη σε αυτά καθίστανται εμμέσως «πιεστική” και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.
Ωστόσο, γενική ομολογία των υπηρεσιακών παραγόντων στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών αποτέλεσε μια διευκόλυνση για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας πραγματικά εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το βιβλίο πελατών θα είναι αυτή τη φορά σε ηλεκτρονική μορφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το taxisnet προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματίες και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση «δηλώνεται” περιορισμένος αριθμός πελατών τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Τα πρόσθετα ηλεκτρονικά βιβλία εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά από τις αρχές του 2019 και καθολικά από το 2020.
Εκτός από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το ΥΠΟΙΚ προωθεί και την έκδοση ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής. Με το υφιστάμενο σύστημα της έκδοσης μη θεωρημένων δελτίων αποστολής έχει παρατηρηθεί η διακίνηση προϊόντων χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά.
Με το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής κάθε προϊόν που θα διακινείται θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταχωρηθεί σε ειδική εφαρμογή στο taxisnet. Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής θα δυσκολέψει η διακίνηση αγαθών χωρίς παραστατικά καθώς και η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Η έκδοση πλαστών δεν θα είναι ουσιαστικά εφικτή αφού προϋπόθεση για αυτήν θα είναι η ύπαρξη έγκυρων ΑΦΜ εκδότη και λήπτη ενώ η βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με διασύνδεση στο taxisnet θα είναι βάση εντοπισμού και συναλλαγών με υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα.
Παράλληλα, η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα απαλλάξει και τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων καθώς θα ενημερώνονται αυτόματα ηλεκτρονικά.
Ειδικότερα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα καταστεί δυνατός ο τριπλός διασταυρωτικός έλεγχος των στοιχείων των εκδιδόμενων τιμολογίων.
Η τριπλή διασταύρωση θα γίνεται μεταξύ:
* Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την άμεση και ηλεκτρονική παραλαβή των στοιχείων των πωλήσεων των επιχειρήσεων καθημερινά,
* τραπεζών, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω e-banking, POS και άλλων μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής),
* των δύο εκάστοτε συναλλασσόμενων, με την ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων των εκδοθέντων τιμολογίων από τον εκδότη επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία στον λήπτη επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία και την επιβεβαίωση των στοιχείων της συναλλαγής από την πλευρά του εκάστοτε λήπτη.
Έτσι ακόμη και εικονικές συναλλαγές θα είναι αδύνατο πλέον να πραγματοποιηθούν, καθώς για όλες τις συναλλαγές που θα αποτυπώνονται στα εκδοθέντα και αποσταλέντα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα διενεργούνται αυτόματα διασταυρώσεις και με στοιχεία από τις τράπεζες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται εάν πράγματι έχουν γίνει οι πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων.