Τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος παιδιού προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
(α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.
(β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε αναγνωρισμένα κολέγια ή σε ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και στο μεταλυκειακό έτος–τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ.
Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και, σε καμία περίπτωση, πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του δημοσίου, ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης (στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού.
(γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων
Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται:
(α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους.
(β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
(γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει με δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Αίτηση–Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού
– Ο υπόχρεος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποβάλλει ηλεκτρονικά, κατ’ έτος, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και δήλωση συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔE) και διασταύρωσης των στοιχείων του ιδίου και των μελών της οικογενείας του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.
– Σε περίπτωση θανάτου, αφάνειας, δικαστικής συμπαράστασης, καταδίκης με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα, ή εκ προθέσεως τελούμενο πλημμέλημα κατά της ζωής, της υγείας, της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, σε βάρος του τέκνου του, ή του άλλου γονέα, ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης με αυτά του δικαιούχου, ή δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο, ή διαζυγίου, η αίτηση–υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, από το φυσικό πρόσωπο που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επιμέλειας, το επίδομα χορηγείται στο γονέα που έχει την κύρια ευθύνη διατροφής, όπως αυτό προκύπτει από υπεύθυνη δήλωση των γονέων.
Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων των ορφανών τέκνων που αποτελούν ιδία οικογένεια, η αίτηση–υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που έχει με δικαστική απόφαση την επιτροπεία-επιμέλεια των ανήλικων τέκνων και λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα των τέκνων.
Όσον αφορά ενήλικα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, η αίτηση–υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο, ως Επίτροπο, δηλώνοντας ως εξαρτώμενα τέκνα, τον εαυτό του και τα αδέρφια του.
– Ως αρχική ημερομηνία υποβολής της αίτησης–υπεύθυνης δήλωσης Α21 εκάστου έτους ορίζεται η 2α Ιανουαρίου και ως καταληκτική η 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
– Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αρχικής αίτησης–υπεύθυνης δήλωσης Α21 και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.
– Σε περίπτωση μεταβολής ή λανθασμένης καταχώρισης οποιουδήποτε στοιχείου που δηλώνεται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, αυτή μπορεί να διορθωθεί-τροποποιηθεί με ευθύνη και ενέργεια του δικαιούχου, οπωσδήποτε όμως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
– Η εγκεκριμένη ή μη, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, δύναται να ανακαλείται απευθείας από το δικαιούχο εντός του έτους και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της. Τυχόν καταβληθέντα ποσά επιδόματος επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ποια τα ποσά
Με βάση τους πίνακες, ολόκληρο το επίδομα χορηγείται σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως μόλις 6.000 ευρώ το χρόνο.
Χάνουν το επίδομα περίπου 15.000 οικογένειες με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ, ενώ απώλειες θα έχουν 54.550 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και εισοδήματα από 13.500 ευρώ και άνω.
Έτσι,
1. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα μέχρι 250 ευρώ δικαιούνται 70, 42 και 28 ευρώ το μήνα. Με το προηγούμενο καθεστώς έπαιρναν επίδομα για εισόδημα έως 27.000 ευρώ που ήταν 40, 27 και 13 ευρώ το μήνα.
2. Οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα έως 000 ευρώ δικαιούνται 140, 84 και 56 ευρώ το μήνα και για τα δύο παιδιά, ενώ με το παλιό καθεστώς είχαν μηνιαίο επίδομα 80 ευρώ, 53 ευρώ και 27 ευρώ, ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος ως τις 30.000 ευρώ.
3. Οικογένειες με τρία παιδιά και εισόδημα έως 750 ευρώ θα λαμβάνουν πλέον, ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος, 280 ευρώ, 168 ευρώ και 112 ευρώ το μήνα και για τα τρία τέκνα.
Με το παλιό καθεστώς ενισχύονταν τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ και με ποσά 245 ευρώ, 205 ευρώ, 165 ευρώ και 125 ευρώ το μήνα.
Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει τα επιδόματα για όσους δηλώνουν πάνω από 33.750 ευρώ σημαίνει ότι μένουν εκτός χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες που δεν θα πάρουν κανένα επίδομα τέκνου!
Η απώλεια είναι στο 100% δηλαδή, ενώ με το νέο σύστημα όσοι δηλώνουν εισόδημα από 13.500 ως 22.500 ευρώ θα πάρουν λιγότερα, καθώς το επίδομα μειώνεται 18% ως 45%!
Για παράδειγμα, με το νέο καθεστώς οικογένεια με τρία παιδιά και εισόδημα 21.000 ευρώ θα πάρει 112 ευρώ μηνιαίο επίδομα, ενώ με το ίδιο εισόδημα έπαιρνε 205 ευρώ το μήνα, ήτοι θα έχει μείωση κατά 93 ευρώ το μήνα (-45%) ή 1.116 ευρώ το χρόνο.
4. Οικογένειες με 4 παιδιά και εισόδημα έως 37.500 ευρώ ενισχύονται με 420 ευρώ, 252 και 168 ευρώ το μήνα ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος. Με το παλιό καθεστώς έπαιρναν επίδομα περισσότερες οικογένειες, καθώς το όριο εισοδήματος έφτανε ως τις 48.000 ευρώ, ενώ τώρα μπαίνει κόφτης στις 37.500 και όσοι δηλώνουν από 37.500,01 ευρώ και πάνω θα σταματήσουν να λαμβάνουν την παροχή που ήταν 220 ευρώ και 166 ευρώ το μήνα. Η απώλεια, δηλαδή, για τις οικογένειες πολυτέκνων με εισοδήματα από 37.500 ευρώ και άνω φτάνει στις 2.640 ευρώ το χρόνο!
5. Οικογένειες με 5 παιδιά και εισόδημα έως 250 ευρώ ενισχύονται πλέον με ποσά 560 ευρώ, 336 και 224 ευρώ.
Τα 560 θα λαμβάνουν οι «πεντάτεκνοι» που εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως 16.500 ευρώ. Από εκεί και πάνω το επίδομα βαίνει μειούμενο και σε σχέση με το παλιό καθεστώς βγαίνουν έξω όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 41.250 ευρώ.
Η απώλεια για τις οικογένειες με 5 παιδιά και με εισόδημα άνω των 41.250 ευρώ από την κατάργηση των επιδομάτων τους φτάνει στις 2.500 ευρώ, ενώ όσοι είναι με εισόδημα από 27.500 ως 41.250 ευρώ θα πάρουν μικρότερο επίδομα που είναι 224 ευρώ, ενώ είχαν 275 ευρώ το μήνα. Η μείωση δηλαδή είναι 18,54%.
6. Οικογένειες με 6 παιδιά ενισχύονται εφόσον δηλώνουν εισόδημα έως 000 ευρώ, ενώ με το παλιό σύστημα έπαιρναν επίδομα για εισόδημα ως 56.000 ευρώ.
Τα νέα ποσά για όσους έχουν ως 45.000 ευρώ εισόδημα με 6 παιδιά είναι 700, 420 και 280 ευρώ το μήνα, ενώ τα παλιά ποσά ήταν 490 ευρώ, 410 ευρώ και 330 ευρώ, με τη διαφορά όμως ότι τα 330 ευρώ τα έπαιρναν όσοι δήλωναν και πάνω από 45.000 ευρώ, ενώ τώρα το επίδομα για αυτά τα εισοδήματα πέφτει στα 280 ευρώ και από εκεί και πάνω καταργείται κάθε παροχή.
Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τους δανειστές, επέλεξε να κατεβάσει σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και να βγάλει έξω κυρίως τρίτεκνους και πολύτεκνους, καταργώντας ταυτόχρονα και τα 500 ευρώ της ειδικής στήριξης που πήραν για τελευταία φορά με τα επιδόματα του δ’ τριμήνου του 2017 πριν από τα Χριστούγεννα.
Από την άλλη, διοχέτευσε το περίσσευμα της περικοπής αυτής στις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσά.
Η νέα κατανομή των επιδομάτων είναι πλήγμα για την τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια, καθώς θα παίρνουν μικρότερο επίδομα και θα είναι λιγότεροι δικαιούχοι. Η πολιτική αυτή δεν βοηθά ούτε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ούτε στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, γιατί τα κίνητρα για τρίτο, τέταρτο παιδί κουρεύονται σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όλα τα ποσά των επιδομάτων για όλα τα εισοδήματα και για οικογένειες με 1 ως 6 παιδιά δημοσιεύει σήμερα σε πλήρη και αναλυτικό πίνακα ο Ελεύθερος Τύπος. Η εφημερίδα μας, που είχε αποκαλύψει πρώτη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου τα νέα ποσά και τον πραγματικό πίνακα των επιδομάτων, επιβεβαιώνεται από τη διάταξη που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση.
Ειδοσηματικές κατηγορίες και ο υπολογισμός
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κλιμάκωση των επιδομάτων πηγαίνει με συντελεστή 1 για την πρώτη κλίμακα εισοδήματος, 0,60 για τη δεύτερη και 0,40 για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή 70, 42 και 28 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό παιδιών, όπως είχαμε αποκαλύψει πρώτοι από τις 5 Δεκεμβρίου.
– Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν έως 6.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για την πρώτη κατηγορία:
70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
– Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν εισόδημα από 6.000,01 ευρώ έως 10.000 ευρώ και ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για τη δεύτερη κατηγορία:
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
– Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώκαι ποσό αυτό προσαυξάνεται επίσης κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για την τρίτη κατηγορία:
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.