«Μόνο προβλήματα προκαλεί η διοίκηση σας – Προωθείτε σχεδιασμούς εκτός καταστατικού, με μεθοδεύσεις και παρατυπίες»
Σοβαρά ερωτηματικά για τις ενέργειες της διοίκησης του Γιάννη Μυτιληναίου στη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) προκαλούν οι βαριές καταγγελίες τριών μελών της Ένωσης, που έχουν διατελέσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις, με αφορμή την πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία απευθύνθηκε σε αυτούς πριν λίγες μέρες.
Στην ατζέντα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΦΕΕ, η οποία συγκαλείται για τις 30 Μαΐου, περιλαμβάνονται η έγκριση του απολογισμού για το 2017 και η εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στη θέση του αποθανόντος Κώστα Καλλίρη. Εντύπωση όμως προκαλούν τα άλλα δύο θέματα της ατζέντας.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση Μυτιληναίου φαίνεται να ζητά την κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου από την Ιπποδρομίες ΑΕ, ώστε να ενσωματωθεί στο σχέδιο του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών, που επιθυμεί να προωθήσει. Επιπλέον, καλεί τα μέλη της ΦΕΕ να λάβουν αποφάσεις σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί αυτό το σχέδιο.
Στο σημείο αυτό, πολλοί σχολιάζουν ότι τα θέματα αυτά ξεπερνούν το θεσμικό ρόλο της ΦΕΕ και τις προβλέψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, στο οποίο βασίστηκε και η ιδιωτικοποίηση του ιπποδρόμου. Με άλλα λόγια, η διοίκηση της ΦΕΕ δεν αρκείται στην άσκηση των ελεγκτικών και εποπτικών αρμοδιοτήτων της, αλλά υπεισέρχεται σε θέματα διοργάνωσης και διεξαγωγής των ιπποδρομιών, δηλαδή το αποκλειστικό αντικείμενο της Ιπποδρομίες ΑΕ.
Ακόμη, όπως σχολιάζεται, η διοίκηση Μυτιληναίου επιχειρεί να θέσει υπό έγκριση (με το τέχνασμα της ενσωμάτωσης στον Κώδικα Ιπποδρομιών) το επιχειρησιακό σχέδιο του Φορέα Ιπποδρομιών, παρότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για αυτό, ενώ και για νομικούς λόγους δεν μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο να περιληφθεί στον Κώδικα.
Επίσης, καλεί τα μέλη σε «λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της καταστάσεως στην απευκταία περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διαπίστωση ύπαρξης ενός τέτοιου Σχεδίου», χωρίς να εξειδικεύεται, έστω και σε γενικές γραμμές το είδος και η κατεύθυνση των αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορεί να κριθεί και η νομιμότητά τους, εκτός από την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητά τους.
Στη σκληρή επιστολή τους προς τον Γιάννη Μυτιληναίο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ, η πρώην αντιπρόεδρος Ασπασία Ράλλη και δύο πρώην Γενικοί Γραμματείς, Γρηγόρης Παπαχρήστου και Γεώργιος Παρθένης, προειδοποιούν ότι προωθούνται μεθοδεύσεις, παράνομες ενέργειες και αποφάσεις που – εκτός από παράτυπες – είναι και πέραν των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.
Συγκεκριμένα, τα τρία μέλη της ΦΕΕ αναφέρουν ότι η πρόσκληση που εστάλη δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου και των πέντε εκλεγμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι τυπικά αρμόδιοι να εκκινήσουν την διαδικασία.
Εξαπολύοντας βέλη κατά των πρακτικών της πλευράς του Γιάννη Μυτιληναίου, τονίζουν ότι τα στελέχη της νυν διοίκησης της ΦΕΕ προκάλεσαν πρόωρες εκλογές στην Ένωση, υποσκάπτοντας τη θητεία του προηγούμενου ΔΣ. Έκτοτε, όπως σημειώνουν, η νέα διοίκηση της ΦΕΕ «προκαλεί μόνο προβλήματα στην ιπποδρομιακή δραστηριότητα». Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν αναφορά και στις σφοδρές αντιδράσεις της Ιπποδρομίες Α.Ε. και της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), οι οποίες έφτασαν μέχρι τον Υφυπουργό Αθλητισμού.
Μάλιστα, τα τρία μέλη της ΦΕΕ κατηγορούν ευθέως τον Γιάννη Μυτιληναίο και τη διοίκησή του ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις υπογραφές των μελών της ΦΕΕ «για σχεδιασμούς εκτός καταστατικού», κάτι που χαρακτηρίζουν ως «προσφιλή τακτική τους.
Επιπλέον, καταγγέλλουν σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, αναφέροντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επιδιώκει την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα, με μοναδικό σκοπό να επιτευχθεί οριακή απαρτία, ώστε να παίρνονται αποφάσεις που το ίδιο επιθυμεί. Ακόμη, αναφέρονται και στο γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών στο ΔΣ της ΦΕΕ, κάτι που καθιστά άκυρες τις όποιες αποφάσεις του οργάνου.
Όπως σχολιάζεται, η επιστολή αυτή δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα που προκαλούνται από τις ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου στη ΦΕΕ, οι οποίες απειλούν το μέλλον της ιπποδρομιακής δραστηριότητας και των 3.000 οικογενειών που ζουν από αυτή.
Στη βάση αυτή, γίνεται σαφές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για εις βάθος αλλαγές, καθώς η ΦΕΕ, υπό τον Γιάννη Μυτιληναίο, όχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, αλλά φαίνεται ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει άλλου είδους σχεδιασμούς και σκοπιμότητες.
Δείτε ολόκληρη την επιστολή: