Στην επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου «Λευκό Μητρώο».
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στο σχέδιο προβλέπεται πως συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες με την πληρωμή των φόρων και σε άλλα ζητήματα της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, θα εντάσσονται στο «Λευκό Μητρώο», το οποίο θα τους εξασφαλίζει συγκεκριμένα προνόμια.
Οσοι πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν, θα απολαμβάνουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων. Πρόκειται για το μέτρο Περσέας, το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο θα συνεκτιμώνται τα εξής:
- Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
- Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
- Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.
ΤΑ ΒΟΝUS. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα.
Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» θα υιοθετηθούν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.