Λουκέτα θα κερνάει πλέον στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας η Εφορία για κάθε μπουκάλι ουίσκι, καλάθι με λουλούδια ή άλλα παρελκόμενα εάν δεν συνοδεύονται από τη νόμιμη απόδειξη λιανικής πώλησης.
Για να βάλει τέλος στον χορό της φοροδιαφυγής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στήνει νέα επιχείρηση ελέγχων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με σκοπό να περιορίσει την ανομία στη νυχτερινή διασκέδαση. Σε περίπτωση διαπίστωσης φοροδιαφυγής, οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης θα αναγκάζονται να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι οι κρατήσεις τους ακυρώνονται, καθώς το μαγαζί θα μένει «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Οι ελεγκτές έκαναν ήδη αισθητή την παρουσία τους στα νυχτερινά μαγαζιά, κάνοντας ελέγχους την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, στο opening πολύ γνωστού νυχτερινού κέντρου της λεωφόρου Ποσειδώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνεργεία ελέγχων στελεχώνονται και με ελεγκτές που μετακινούνται για τον σκοπό αυτό από ΔΟΥ της επαρχίας, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε υπόνοια για τυχόν χαριστική ή εχθρική αντιμετώπιση της ελεγχόμενης επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε μαγαζιά που δέχτηκαν έλεγχο της Εφορίας έλεγαν: «Ηρθαν τα βλαχάκια να μας κλείσουν»!
Κυρώσεις και... ακυρώσεις
Θεωρείται κοινό μυστικό ότι, παρά την οικονομική κρίση, στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης πέφτει πολύ χρήμα, τα κασέ και τα κέρδη είναι μεγάλα, αλλά ανθεί η φοροδιαφυγή. Οταν πιάνονται οι ελεγχόμενοι να μην έχουν κόψει αποδείξεις, ισχυρίζονται στους ελεγκτές πως «δεν πρόλαβαν» ή ότι «τα καλάθια που έριξαν οι λουλουδούδες ήταν προσφορά του καταστήματος». Ωστόσο, τα κέρδη που δήλωναν κατά μέσο όρο πριν και μετά τα μνημόνια ήταν προκλητικά χαμηλά (κάτω από 7.000 ευρώ τον χρόνο οι εκμεταλλευτές μπαρ) ή κάλυπταν οριακά τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Οι τζίροι -όπως φαίνεται και στην περίπτωση των ελέγχων που γίνονται μόλις αρχίσει το κέφι- ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τη βραδιά, ειδικά από τη στιγμή που οι εφοριακοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στο κατάστημα. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, τα νυχτερινά μαγαζιά παίρνουν σειρά για να περάσουν από τακτικό έλεγχο της Εφορίας. Το χειρότερο όμως είναι όταν τους επιβάλλεται να κλείσουν για 48 ώρες. Η ακύρωση των κρατήσεων και η απειλή της δυσφήμησης είναι ίσως η μόνη ποινή που απασχολεί στις περιπτώσεις αυτές τους επιχειρηματίες της νυχτερινής διασκέδασης, καθώς το πρόστιμο που επιβάλλεται άμεσα αν διαπιστωθεί ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις είναι μόλις 250 ευρώ.
Αλλα κόλπα
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό ενεργοποιείται σχεδόν πάντα ένας στρατός από δικηγόρους, λογιστές ή και άλλες υψηλές γνωριμίες της επιχείρησης, για να εμποδίσουν την εκτέλεση της ποινής από την τοπική ΔΟΥ. Καθώς δεν μπορούν να αποφύγουν τις κυρώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγουν σε αστείες μεθόδους για να αποφύγουν τη διαπόμπευση. Είναι γνωστό ότι απαγορεύεται διά νόμου να αφαιρέσουν την κορδέλα και την πινακίδα που μπαίνουν στην πόρτα ανακοινώνοντας δημοσίως ότι η επιχείρηση έκλεισε λόγω φοροδιαφυγής. Ετσι οι υπεύθυνοι ενός καταστήματος επιστράτευσαν ένα θηριώδες τζιπ, το οποίο πάρκαραν πάνω στο πεζοδρόμιο προκειμένου να καλύπτει την πινακίδα από πίσω του, η οποία ανέγραφε την ποινή αναστολής λειτουργίας και τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε το λουκέτο.
Πηγή: Newmoney