Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση κινήθηκε σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ανακούφισης των πληγέντων διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Ο πάντα «μετρημένος» υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξάντλησε κάθε περιθώριο ώστε αυτούς τους μήνες της κρίσης να υπάρχει η δυνατότητα λήψης αναγκαίων μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών με μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει έναν κοινό παρονομαστή στις δράσεις τους που σχετίζεται με την επόμενη μέρα της κρίσης και την ανάγκη που θα έχει η ελληνική οικονομία να κάνει μία δυναμική επανεκκίνηση.
Σε γενικές γραμμές, τα επίσημα κυβερνητικά χείλη στο κεντρικό μήνυμα τους που αφορά το «τι θα γίνει μετά;» βγάζουν μία αισιοδοξία και μία αυτοπεποίθηση ότι η χώρα μας θα κερδίσει κι αυτό το στοίχημα. Σ’ αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας εξέφρασε σε σημερινή παρέμβαση του σε τηλεοπτικό σταθμό την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες στέκονται περισσότερο στο γεγονός ότι έχουν διορθωθεί πολλές αρρυθμίες του παρελθόντος, ενώ δίνουν έμφαση στο εξής υπόβαθρο: «τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που επιτρέπουν σημαντικές επενδύσεις και σοβαρή πορεία ανάκαμψης».
Παράλληλα, καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες από το τρίτο εξάμηνο θα μπορούσε ο τουρισμός να συνεισφέρει σ’ αυτή την προσπάθεια. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι οι επιπτώσεις λόγω Κορωνοϊού να είναι παροδικές, προκειμένου μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση να κινηθεί ανοδικά.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για να έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα, χρειάζεται και την ευρωπαϊκή στήριξη και μια μεγαλύτερη κοινοτική αλληλεγγύη.
Η ελληνική πλευρά πρωταγωνιστεί πλέον σε πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στις οικονομικές προκλήσεις της επόμενης μέρας. Η πρώτη απόπειρα έγινε με την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς ωστόσο η ιδέα αυτή να γίνει αποδεκτή από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις δύσκολες ώρες η εικόνα της Ένωσης θα δοκιμαστεί από το αν θα καταφέρει να παρουσιάσει μια συνεκτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει, προτάσσοντας το «εμείς» και ακολουθώντας τις βασικές αρχές και αξίες των εμπνευστών της.