Μικρή κινητικότητα στις ροές απασχόλησης παρατηρείται στην αγορά εργασίας τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Οι λιγότερες προσλήψεις όπως και οι λιγότερες απολύσεις δείχνουν ότι τα μέτρα ενίσχυσης αποτέλεσαν ανάχωμα για τις απολύσεις ενώ αυξήθηκαν και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο τα στοιχεία του εξαμήνου είναι δραματικά καθώς δείχνουν ότι οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 569.201 δηλαδή στο ήμισυ σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Ιούνιο του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ είναι θετικό κατά 37.568 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 238.353 έναντι 289.489 πέρυσι, δηλαδή μειώθηκαν κατά 51.136. Οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 200.785 από τις οποίες οι 82.246 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 118.539 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούνιος 2020 και Ιούνιος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 6.161 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο 2020 (θετικό ισοζύγιο 37.568 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (31.407) τον Ιούνιο του 2019.
Στις 850.401 οι αναγγελίες προσλήψεων το α' εξάμηνο
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 850.401 θέσεις εργασίας από 1.429.602 πέρυσι ( μείωση 569,201) Οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 807.007, εκ των οποίων οι 458.365ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 348.6 42 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 43.394 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την επισήμανση του υπουργείου εργασίας η χαμηλή επίδοση του ισοζυγίου Α’ εξαμήνου 2020, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α’ εξαμήνων των τελευταίων ετών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μειωμένο αριθμό εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου –Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19.
Βρούτσης: Δεν μένουμε αδρανείς
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει ότι «το θετικό ισοζύγιο δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες ακόμα.
Από την αρχή της πανδημίας, επιδιώξαμε ως κορυφαία προτεραιότητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον ίδιο τον εργαζόμενο. Από τις εκθέσεις της ΕΡΓΑΝΗ, ειδικά για τους μήνες της κρίσης -μέχρι τώρα- διαφαίνεται ότι καταφέραμε να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας αποφεύγοντας ένα ισχυρό κύμα απολύσεων και διατηρώντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στο τουρισμό που διαχρονικά ανοίγουν αυτή την περίοδο, δεν δημιουργήθηκαν ως ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε αδρανείς και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.
Έτσι λοιπόν και τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες εκεί αποσκοπούν: στην ταυτόχρονη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η ενίσχυση του μηχανισμού επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών εισφορών στο μη δεδουλευμένο χρόνο του εργαζόμενου για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, η ανάληψη εκ μέρους της Πολιτείας των εργοδοτικών- ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο- Σεπτέμβριο, η περαιτέρω επέκταση αναστολών συμβάσεων εργαζομένων είναι μέτρα που θα ενισχύσουν με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας και το επόμενο δύσκολο διάστημα.»