"Η αποκατάσταση της αναλογίας άμεσων και έμμεσων φόρων (υπέρ των πρώτων) με στόχο το σχεδιασμό μίας δικαιότερης φορολογικής πολιτικής, που δεν θα πλήττει αδιακρίτως τα φτωχότερα και τα πλουσιότερα στρώματα του πληθυσμού, συνιστά επιτακτική ανάγκη".
Αυτό σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.
Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης αναφέρει τα εξής:
"...Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι ένα ευχολόγιο της εκάστοτε κυβέρνησης μέχρι τη πρώτη αναθεώρηση, ενώ τα τελευταία επτά έτη προϋποθέτει και τις ευλογίες της τρόικας. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός του 2017 βασίζεται για άλλη μία φορά, σε νέα εισπρακτικά μέτρα που ανέρχονται σε επιπλέον φόρους 2,6 δις ευρώ και μάλιστα με τους έμμεσους φόρους και κοινωνικά άδικους να υπερβαίνουν κατά περίπου 6 δις τους άμεσους φόρους. Το 2017 είναι επίσης η χρονιά εφαρμογής της περιβόητης ασφαλιστικής φορολογίας με την επιβολή εισφοράς 27%, η οποία σε συνδυασμό με το 29% και 33% φόρο, την 100% προκαταβολή φόρου, και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, μάλλον θα αποτελειώσει ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προσδοκά ανάπτυξη 2,7% και τη συνδέει με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που όμως δεν συμμεριζόμαστε, κατά 1,8% αγνοώντας τους νέους φόρους, που οι πολίτες δεν έχουν και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν".