Ένας στους πέντε εργαζομένους που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στην Ευρώπη ενδέχεται να χάσει την θέση του, παρά τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που έχουν θέσει ως προτεραιότητα να αποτρέψουν τις απολύσεις.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έρευνα της Allianz, η οποία δημοσιεύεται από το πρακτορείο Bloomberg.
Σχεδόν το 1/3 του εργατικού δυναμικού – ή 45 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου – επωφελούνται των κρατικών μέτρων στήριξης, με τα οποία επιδοτούνται ενώ είναι σε αναστολή ή συμπληρώνεται ο μισθός τους εάν μπουν σε μειωμένο ωράριο..
Αν και αυτά τα προγράμματα έχουν πιστωθεί έως τώρα την αποτροπή μίας έκρηξης στην ανεργία, ανάλογης με αυτή που είδαμε στις ΗΠΑ, οικονομολόγοι της Allianz προειδοποιούν ότι 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι από τα 45 εκατ. κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι όταν τα προγράμματα ολοκληρωθούν.
Δυσοίωνο το μέλλον
Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να υπογραμμίσουν τον κίνδυνο μίας μακροπρόθεσμης αύξησης στην ανεργία, η οποία και θα φρέναρε την ανάκαμψη της Ευρώπης από τη χειρότερη ύφεση τουλάχιστον από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι κλάδοι που είναι οι πλέον ευάλωτοι και δεν προβλέπεται να ανακάμψουν στα προ κρίσεως επίπεδα πριν τα τέλη του 2021 είναι η εστίαση, η διαμονή, η ψυχαγωγία και το λιανεμπόριο.
Τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αβεβαιότητα για την εσωτερική και εξωτερική ζήτηση σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων «αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο να μείνουν άνεργοι το 2021 εξατίας της ασθενούς ανάκαμψης» προειδοποιεί η μελέτη.
Ένα από τα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ο κίνδυνος «θέσεων- ζόμπι», με τους εργαζομένους να μένουν στους κλάδους που βρίσκονται υπό το φόβο απώλειας του εισοδήματός τους, αντί να λαμβάνουν την απόφαση να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους με καλύτερες προοπτικές. Ο συνδυασμός ενεργών πολιτικών εργασίας με την επιδότηση των μισθών είναι επείγον και καθοριστικής σημασίας, διαμηνύει η Allianz.