Στην 32η θέση του Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI) βρίσκεται η Ελλάδα, η καλύτερη θέση που έχει πετύχει από το 2013. Η Ελλάδα βρίσκεται μετά την Ταϊλάνδη και πριν από τη Νότιο Κορέα, από την 40η και τελευταία θέση που βρισκόταν στις δύο προηγούμενες εκδόσεις του δείκτη.
Σύμφωνα με τον Δείκτη που καταρτίζει η EY, στην κορυφή βρίσκονται η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες εκτόπισαν τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση για πρώτη φορά από το 2015, αναφέρει το newmoney.
Η βελτίωση της Ελλάδας στο δείκτη οφείλεται τόσο στις γενικότερες προσπάθειες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, όσο και σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες αναμένονται να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ΑΠΕ στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, θετικά μηνύματα εκπέμπει η διάθεση νέων κονδυλίων χρηματοδότησης, τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την Ε.Ε. Το Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – ΕΙΒ) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με €85 εκατ. για την ανακατασκευή (repowering) και κατασκευή 14 αιολικών πάρκων και 4 μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων.
Επιπλέον, το Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα GREF της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης A member firm of Ernst & Young Global Limited (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD), το οποίο προβλέπει τη διάθεση €300 εκατ., τόσο για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, όσο και για τον εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις των δικτύων ηλεκτρισμού.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα το Μάρτιο του 2017 χρειαζόταν ακόμα περίπου 6,9GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για να επιτύχει τους στόχους της για το 2020, με την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών να βρίσκεται μόλις στο 1/3 του αντίστοιχου στόχου. Το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.
Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχετικά: «Η άνοδος της Ελλάδας κατά οκτώ θέσεις στο δείκτη της ΕΥ λαμβάνει χώρα σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου η χώρα φαίνεται να ανακτά σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ, ειδικά στο χώρο της αιολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει πιο κοντά στους συμφωνηθέντες στόχους για το 2020. Παράλληλα, γίνονται βήματα για την εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού ΑΠΕ της Ελλάδας, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξαιτίας κυρίως ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και γραφειοκρατικών εμποδίων. Η αντιμετώπιση αυτών των αντικινήτρων μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε έναν κλάδο που έχει χαρακτηρισθεί σημαντικός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».