- Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί
Μαζικοί πλειστηριασμοί και "ξαφνικός θάνατος" για την πρώτη κατοικία έρχονται μέσα στις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες, αφού πλέον με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες, ενώ όσοι θέλουν να σώσουν την περιουσία τους θα πρέπει να φτύσουν... αίμα!
Τα ψέματα τελείωσαν και η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο 4605/2019 των Συριζαίων, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερη κατακραυγή στις εκλογές, ψήφισαν σαρωτικές αλλαγές για την α΄ κατοικία, στέλνοντας την "καυτή πατάτα" στους επόμενους.
Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων προβλέπει γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν έως το 80%, ωστόσο, όποιος δεν συνεργάζεται, απλά θα υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της έξωσης!
Ήδη, οι τράπεζες έχουν αποστείλει επιστολές προς δανειολήπτες προκειμένου να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση την πρόταση που θα τους γίνει και αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι επιμέρους παράμετροι, όπως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και η οικογενειακή κατάσταση.
Αυτό είναι το "τυράκι" προκειμένου να ακούσουν από πρώτο χέρι ότι στο εξής δεν πρόκειται να υπάρχει όριο προστασίας της α΄ κατοικίας, ή αυτό θα είναι εξαιρετικά μικρό (έως €40.000). Οπότε θα πρέπει να συνεργαστούν, για το καλό τους!
Στο εξής οι τράπεζες δεν θα... παίζουν με όσους δεν συνεργάζονται και μάλιστα όσοι προχωρούν σε ανακοπή του πλειστηριασμού, θα πρέπει να καταβάλλουν το 8% της οφειλής τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν καλές προθέσεις.
Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να μαζευτούν τα μεγάλα ανοίγματα στα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στους πλειστηριασμούς, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο μπήκαν στον "πάγο" από τους Συριζαίους για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.
Το παρήγορο είναι ότι στις ρυθμίσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειακών ανοιγμάτων μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν ανήκουν σήμερα στην κατηγορία των "κόκκινων" δανειοληπτών.
Η πλατφόρμα
Όμως όσοι θέλουν να «σώσουν» την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.
Τι αφορά η ρύθμιση
Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά.
Έτσι, με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:
- Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
- Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
- Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
- Όσον αφορά το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.
Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
Οι αιτήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες, έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.