Για πρωτοβουλίες «υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Μιλώντας μία ημέρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Ζάεφ εκτίμησε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη συμφωνία αλλαγής ονόματος, αναφέρει το in.gr.
«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων» σημείωσε ο Ζάεφ. Εξήγησε, επίσης, ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας».
«Η Βόρεια Μακεδονία με περίπου δύο εκατομμύρια πληθυσμό, είναι αρκετά μικρότερη και φτωχότερη από την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία.
Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων».
Η δήλωση του σκοπιανού πρωθυπουργού έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη φερόμενη πρόταση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, στον Κώστα Βαρώτσο για ανταλλαγή του «Δρομέα» με τον «Ιππέα» που βρίσκεται στα Σκόπια.