Ο «πυρετός» για κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης σήμερα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να καλύψουν τις νέες εκδόσεις της Ιταλίας και του Βελγίου, μία ημέρα μετά τη ζήτηση – ρεκόρ που σημειώθηκε στην Ισπανία.
Τον Ιανουάριο υπήρξαν πολλές εκδόσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου -, οι οποίες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τη ζήτηση για μακροχρόνια κρατικά ομόλογα, παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν αυτά. Η ζήτηση για το νέο 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει ήδη ξεπεράσει τα 38 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν από τους βασικούς αναδόχους της έκδοσης. Το Βέλγιο έχει δεχθεί εντολές αγοράς ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ για ένα 10ετές ομόλογο αναφοράς στα πρώτα στάδια της διάθεσής του στην αγορά σήμερα, δήλωσε ένας από τους βασικούς αναδόχους του, αναφέρει το newmoney.
Χθες, η Ισπανία προσέλκυσε τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει υπάρξει ποτέ για ομόλογο της Ευρωζώνης – πάνω από 52 δισ. ευρώ – για τη νέα έκδοση 10ετούς τίτλου ύψους 10 δισ. ευρώ, λίγο διάστημα μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα και την άρση του πολιτικού αδιεξόδου της. Η Γερμανία προσφέρει το 30ετές ομόλογό της, ζητώντας 1,5 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σήμερα από τα υψηλά επίπεδα δύο εβδομάδων μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι οι δασμοί θα διατηρηθούν μετά την υπογραφή της αρχικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας, προκαλώντας κάποια επιφυλακτικότητα στις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,194%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς τίτλου μειώθηκε 3 μονάδες βάσης στο 0,057%, ενώ χαμηλότερα κατά 2-3 μονάδες βάσης ήταν και οι αποδόσεις των βελγικών και ολλανδικών ομολόγων.