Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν εμπορικό πόλεμο και ότι η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσημη ανακοίνωση για τους δασμούς αυτούς θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας».
«Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο» είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μία ημέρα μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Γκάρι Κον, ο οποίος διαφωνούσε με αυτήν την απόφαση.
«Θέλουμε καλές σχέσεις με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την παραγωγή χάλυβα θα βοηθήσει ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του.
Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κον, ο Ρος είπε ότι δεν επρόκειτο για «επανάσταση» αλλά ότι ο σύμβουλος το σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρος και ο σύμβουλος Εμπορίου του Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πείσουν τον πρόεδρο να ανακοινώσει τους δασμούς, χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως τον Κον.
«Δεν θα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο. Ο πρόεδρος δεν θα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να δείξει ευελιξία απέναντι στον Καναδά και το Μεξικό αν επιθυμούσε ακραίες λύσεις. Είναι μια ιδέα που προέκυψε κατόπιν ωρίμου σκέψεως», συνέχισε ο υπουργός.
ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ ίσως ανοίγουν το Κουτί της Πανδώρας
Μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα, Τετάρτη, ανησυχίες για το σχέδιο δασμών της Ουάσινγκτον και δήλωσαν ότι φοβούνται πιθανές εμπορικές ενέργειες αντιποίνων, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η Κίνα ξεκίνησε τη συζήτηση για τους σχεδιαζόμενους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στη συνεδρίαση, που ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ινδία και η Βραζιλία.
«Φοβόμαστε ότι οι ΗΠΑ ίσως ανοίγουν το Κουτί της Πανδώρας, το οποίο δεν θα μπορέσουμε να κλείσουμε», δήλωσε ο απεσταλμένος του Καναδά σύμφωνα με αξιωματούχο.
Θα εξαιρεθούν Καναδάς και Μεξικό;
Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Καναδάς και το Μεξικό μπορεί να εξαιρεθούν από τους δασμούς αν δεσμευτούν να διαπραγματευτούν τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) με όρους πιο ευνοϊκούς για τις ΗΠΑ.
Ο Καναδάς και το Μεξικό, και ενδεχομένως και άλλες χώρες, πιθανόν να εξαιρεθούν από τη σχεδιαζόμενη από την Ουάσιγκτον επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό ο Λευκός Οίκος.
«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει κάτι έως το τέλος της εβδομάδας και υπάρχουν πιθανές εξαιρέσεις για το Μεξικό και τον Καναδά στη βάση της εθνικής ασφάλειας και ίσως αυτή η διαδικασία να αφορά και άλλες χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Μνούτσιν: Οι δασμοί θα εφαρμοστούν «πολύ, πολύ γρήγορα»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επανέλαβε στο κανάλι Fox Business ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν «πολύ, πολύ γρήγορα».
Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που απειλούν να δασμολογήσουν τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται συμφωνίες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών εργαζομένων και θα το κάνουμε με τρόπο επωφελή για την οικονομία», κατέληξε.
Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 56,6 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ο πρόεδρος Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε ότι το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα πέρσι έφτασε τα 800 δισ. δολάρια και επέρριψε την ευθύνη στην πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο.
Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από την Κίνα «να παρουσιάσει ένα σχέδιο για να μειώσει κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια το τεράστιο εμπορικό έλλειμμά της με τις ΗΠΑ». Το μήνυμα ανέφερε προφανώς από αβλεψία τη λέξη "έλλειμμα" (deficit) αντί για "πλεόνασμα" (surplus).
«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύ καλή και ανυπομονούμε να δούμε ποιες ιδέες θα μας παρουσιάσουν. Θα πρέπει να ενεργήσουμε σύντομα» κατέληξε.