Η πανδημία του κοροναϊού χτυπά με διαφορετικό τρόπο την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς σε κάποιες πολιτείες το ένα πέμπτο των εργαζομένων μπήκαν στο ταμείο ανεργίας.
Κάθε πολιτεία παρουσιάζει διαφορετική εικόνα και αυτό εξαρτάται από δύο κυρίως παράγοντες: πότε επιβλήθηκε το lockdown και τι είδους οικονομίες διαθέτουν. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Για παράδειγμα, στην πολύπαθη Νέα Υόρκη το ηλεκτρονικό σύστημα έχει καταρρεύσει αρκετές φορές λόγω των υπερβολικά πολλών αιτήσεων ανεργίας, δυσκολεύοντας έτσι τον υπολογισμό του ακριβούς αριθμού των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά, αναφέρει το in.gr.
Τα ποσοστά των κρουσμάτων δεν φαίνεται πάντως να επηρεάζουν την ανεργία. Παραδείγματος χάριν, στη Νότια Ντακότα, την πολιτεία με το μικρότερο ποσοστό αιτήσεων ανεργίας, έχει διπλάσια κρούσματα κοροναϊού ανά 1.000 κατοίκους σε σχέση με τη Χαβάη, όπου διαπιστώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.
Σε ολόκληρη τη χώρα, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι – ή το 13% των εργαζομένων των ΗΠΑ – έκανε αίτηση για επίδομα ανεργίας μέχρι τις 11 Απριλίου.
Οι πολιτείες με τους περισσότερους ανέργους
Χαβάη, Μίσιγκαν και Καλιφόρνια είναι οι τρεις πολιτείες, των οποίων οι εργαζόμενοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Στην εξωτική Χαβάη, που βασίζεται στον τουρισμό και την εστίαση, το 22% των εργαζομένων, δηλαδή 145.000 άνθρωποι, έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Υπολογίζεται ότι οι περισσότερες δουλειές χάθηκαν λόγω της κάθετης πτώσης στον τουρισμό του νησιωτικού συμπλέγματος. Από τα τέλη Μαρτίου, έχει επιβληθεί lockdown στη Χαβάη, το οποίο προκάλεσε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα.
Το Μίσιγκαν, μία από τις πιο βιομηχανοποιημένες πολιτείες των ΗΠΑ, έρχεται δεύτερο με 21% των εργαζομένων να κάνει αίτηση ανεργίας.
Η κύρια παραγωγή στο Μίσιγκαν είναι τα αυτοκίνητα και οι συσκευές. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ για το 2020 θα πέσει στα 12 εκατομμύρια οχήματα, σε σχέση με τις προβλέψεις για περίπου 17 εκατομμύρια.
H παραγωγή έχει σταματήσει πλέον και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια έχουν πάρει αναγκαστικά άδειες. Πολλές βιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ αρκετές είναι αυτές που έβαλαν λουκέτο για πάντα.
Τέλος, στην Καλιφόρνια πάνω από 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας τις περασμένες εβδομάδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε όλη τη χώρα σε ποσοστό όμως, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της πολιτείας, μεταφράζεται μόνο σε 14,5% των εργαζομένων.
Οι περισσότερες δουλειές έχουν χαθεί στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Ευτυχώς για την Καλιφόρνια, η οικονομία της δεν βασίζεται μόνο σε αυτά καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες που έχουν τη βάση τους στην ηλιόλουστη πολιτεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέσω τηλεργασίας.