Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά καφέ, καθώς η παραγωγή της robusta, του χαμηλότερης ποιότητας καρπού καφέ, θα διολισθήσει σε επίπεδα 2012.
Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ προβλέπει έλλειψη προμήθειας 3,5 εκατ. σάκων των 60 κιλών καφέ για το έτος που ξεκινά τον Οκτώβριο, με την παραγωγή στους 151,6 εκατ. σάκους και την κατανάλωση στους 155,1 εκατ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παραγωγή καφέ Arabica, του υψηλότερης ποιότητας καρπού καφέ, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της καλής παραγωγής σε Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Συγκριτικά, οι προοπτικές για την προμήθεια robusta είναι «λιγότερο θετικές» καθώς αναμένεται «χαμηλότερη παραγωγή από τις περισσότερες μεγάλες χώρες προέλευσης», σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Οι κόκκοι της robusta γίνονται κυρίως στιγμιαίος καφές, ή αναμειγνύονται με τους κόκκους Arabica για γεύση και σώμα, αλλά και για να μειώσουν το συνολικό κόστος.
Οι προβλέψεις για ελλείψεις στην προμήθεια robusta φέτος έρχονται σε μια περίοδο που οι παρασκευαστές και λιανοπωλητές καφέ αντιμετωπίζουν περιορισμό του περιθωρίου κέρδους τους λόγω των αυξήσεων στις τιμές (σ.σ. στην Ελλάδα, δε, έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης την αύξηση των φόρων αλλά και τα capital controls). Ήδη κορυφαίοι παραγωγοί καφέ των ΗΠΑ δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις τιμές του συσκευασμένου καφέ που πωλούν σε διάφορες αλυσίδες.
Η παραγωγή robusta επλήγη πέρυσι από την ξηρασία στη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία, με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή να αναμένεται ότι φέτος θα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012/13.
Οι τιμές των χαμηλότερης ποιότητας καρπών καταγράφουν άνοδο 43% σε σχέση με τις αρχές του 2016 και διαπραγματεύονται στα 2,190 δολάρια ο τόνος. Το ράλι στη robusta οδήγησαν σε άνοδο των τιμών και της Arabica στα μέσα του 2016, αν και η αφθονία στην προμήθεια οδήγησε τελικά σε κερδοσκοπικές κινήσεις, μειώνοντας την τιμή.
Καθώς συνεχίζεται η έλλειψη στην προμήθεια robusta και η αφθονία στην προμήθεια Arabica, οι αναλυτές εκτιμούν πως η διαφορά στις τιμές τους –που από την αρχή του 2016 έχει μειωθεί κατά περίπου 13%- θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.
Αν συμβεί αυτό, αναμένεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη χρήση καφέ, με τους roasters και τους λιανοπωλητές να μειώνουν τις ποσότητες robusta που χρησιμοποιούν και να αυξάνουν τις ποσότητες Arabica.