Xωρίς χωροταξικό σχεδιασμό θα παραμείνει η αγορά του τουρισμού τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, μεταβάλλοντας το σχεδιασμό για δεκάδες τουριστικές επενδύσεις που τελούν εν αναμονή του νέου πλαισίου.
Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανάρτησε στην Διαύγεια πριν λίγες μέρες την απόφαση για την διενέργεια διαγωνισμού για την μελέτη του χωροταξικού. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο, η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία γκρεμιζόταν όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρει το newmoney.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη δίκη που αφορούσε την ακύρωση του ειδικού χωροταξικού Σουφλιά του 2009, του μόνου χωροταξικού σχεδιασμού που ήταν σε ισχύ μετά την ακύρωση του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου (χωροταξικού του 2013) που είχε εγκριθεί με υπουργική απόφαση.
Με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ στο εξής, οι νέες τουριστικές επενδύσεις θα καθοδηγούνται από τα κατώτερα ιεραρχικά επίπεδα σχεδιασμού που είναι τα Περιφερειακά σχέδια, τα οποία καταρτίστηκαν πριν από 14 χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησής τους αλλά εκκρεμούν επί μήνες, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται.
«Δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν στον επενδυτή την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσής του», ανέφερε πριν λίγες εβδομάδες ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος κατά την τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν απογοήτευση καθώς πέρσι η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων δέχθηκε 142 και πλέον φακέλους για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αμφίβολο, όπως αναφέρουν πότε οι φάκελοι θα... βγουν από τα συρτάρια, όσο δεν υπάρχει χωροταξικό του τουρισμού.