Νέα δεδομένα στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ενεργοποίηση του Brexit από την ΕΕ δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Συνταγματολόγων Βρετανίας με ανακοίνωσή του, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να μη συμβεί ποτέ!
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή των Βρετανών Συνταγματολόγων, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Λισαβόνας δεν εναπόκειται απλώς στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.
Οπως υπογραμμίζουν, αυτό προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας: «Το Σύνταγμα της Βρετανίας αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της χώρας παίρνει την απόφαση, όχι ο Πρωθυπουργός».
Στην προκειμένη περίπτωση, «εμπόδιο» στην ενεργοποίηση του Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει και το ίδιο το περιβόητο «άρθρο 50», το οποίο σύμφωνα με τους Βρετανούς Συνταγματολόγους προβλέπει ότι «πρέπει οποιαδήποτε απόσυρση από την ΕΕ να γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές».
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον, επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην είναι ο ίδιος αυτός που θα ενεργοποιήσει το άρθρο. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες για το διάδοχό του στην πρωθυπουργία έχουν ξεκινήσει με σκοπό η χώρα να έχει νέο πρωθυπουργό έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος πάντως διεμήνυσε σήμερα μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει «σεβαστό» από όλους, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα να μην επιχειρηθεί να μπει φρένο στη διαδικασία.
Μία διαδικασία που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ πιο χρονοβόρα και περίπλοκη από αυτό που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και οι εναπομείναντες… «27».