Ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ ανέδειξαν οι στοχευμένοι έλεγχοι που διενεργήθηκαν μόνο σε τρία υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ σε Αιγάλεω, Πάτρα και Βόλο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η διοίκηση του Ταμείου προτίθεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι θα αναδείξουν μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς, την ίδια στιγμή που μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να δώσουν στην ώρα τους τις εισφορές τους. Μάλιστα, τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των εσόδων του Ταμείου στο τέλος Ιουλίου είναι ενθαρρυντικά, κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Κ", τα έσοδα από τις εισφορές εργαζομένων που δηλώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) είναι αυξημένα τον Ιούλιο κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, γεγονός που καταδεικνύει ότι η μισθωτή απασχόληση αποτελεί το "σωσίβιο" του Ταμείου. Εντός στόχου, όχι όμως πολύ πάνω από το 60%-65%, κινείται και η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, αναφέρει το ependisinews.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Αιγάλεω, όπου σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι η οικονομική ζημία του Ταμείου ανέρχεται σε περίπου 450.000 ευρώ.
Τουλάχιστον 100.000 ευρώ ήταν η λεία ενός μόνο υπαλλήλου στην Πάτρα, ο οποίος παρείχε ακόμη και επίδομα τοκετού σε άνδρες, ενώ ζημία τουλάχιστον 450.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα αναδείξει η παρέμβαση στο υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ στον Βόλο, έπειτα από έλεγχο σε πληρωμές παροχών. Μάλιστα, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι προκύπτει και ταμειακό έλλειμμα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Θετικά είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, και τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα εισφορών Ιουνίου, που καταβλήθηκαν έως το τέλος Ιουλίου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα από τις εισφορές μη μισθωτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ. Οπως, μάλιστα, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος στο κανάλι της Βουλής, η εισπραξιμότητα για τους μη μισθωτούς πλησιάζει το 70%. Σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών, η εξέλιξη αυτή δίνει στην ηγεσία του υπουργείου το περιθώριο να εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου το Ταμείο όλων των εργαζομένων θα έχει αν όχι πλεόνασμα, τουλάχιστον ισοσκελισμένο ισολογισμό έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος της τάξης των 765 εκατ. ευρώ.
Ο κίνδυνος
Ωστόσο, το σκηνικό "ευημερίας" ενδέχεται να ανατραπεί από τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να εκδοθούν ειδοποιητήρια προς σχεδόν 300.000 αυτοαπασχολούμενους, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση. Πιθανότατα εντός Οκτωβρίου, εφόσον δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο συμψηφισμός των εισφορών που έχουν καταβάλει οι μη μισθωτοί, με βάση πλέον το εισόδημα του 2016. Και για τις δύο περιπτώσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση της επιβάρυνσης ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ήτοι μείωση των εσόδων και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.