Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα μας. Από τη μια έχουμε την κοινή γνώμη απόλυτα διχασμένη, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, και από την άλλη σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, που εγκυμονούν κινδύνους και ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες.
Παράλληλα η παρατεταμένη εκλογική περίοδος, δημιουργεί περαιτέρω εντάσεις, με το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται σε πάσης φύσεως παροχές. Τα περί ανάπτυξης μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο, μια και κανένα μεγάλο έργο δεν έχει προχωρήσει την τελευταία τετραετία.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη, με το 50% των προσλήψεων να είναι τυπικά μερικής απασχόλησης, πράγμα που σημαίνει αμοιβές τριακοσίων ευρώ και παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των ανέργων να έχει διαγραφεί, επειδή πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Με το δημογραφικό να αποτελεί μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της χώρας και με το πολιτικό σύστημα που τα βλέπει όλα εφήμερα να αδιαφορεί, η Ελλάδα έχει μπροστά της, πέρα από τα προβλήματα της οικονομίας, την επιθετικότητα της Τουρκίας που στις μέρες μας έχει κτυπήσει κόκκινο.
Και τι δεν ακούσαμε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα από αξιωματούχους της Άγκυρας. Μας ανήκει το Αιγαίο μας, ανήκει η Ανατολική Μεσόγειος, μας ανήκει και η Κύπρος μας είπαν κατάμουτρα χωρίς φιοριτούρες και προσχήματα.
Αυτή την πρόκληση θα έπρεπε η χώρα μας να την κάνει σημαία, σε όλα τα διεθνή fora, με σκοπό και στόχο να αναδείξει την εκτός ορίων διεθνούς νομιμότητας του Ταγίπ Ερντογάν, που φτάνει στα όρια της εκτροπής που έζησαν οι παλιότεροι τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα πει κανείς ότι το θέμα τυπικά είναι διμερές. Όμως αν δει κανείς τις δηλώσεις του τούρκου Σουλτάνου μετά την δολοφονική επίθεση σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας, θα διαπιστώσει ότι ο Ερντογάν στον παροξυσμό που τον διακατέχει, εμφανίζεται ως προστάτης των απανταχού της γης μουσουλμάνων.
Κι αυτό σε συνδυασμό με την φρενήρη αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο Βεζίρης της Άγκυρας, βλέπει σφαίρες επιρροής στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο με προφανή σκοπό, την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είναι λοιπόν καιρός να αφυπνισθεί η Ευρώπη, άλλα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και να δουν τον κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, που αποτελεί στις μέρες μας ο Ερντογάν και η εν γένει δραστηριότητα του.
Από την άλλη πλευρά, οι ανάπτυξη των τριεθνών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και η τετραμερής των Βαλκανίων με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, δημιουργούν ένα κάποιο ανάχωμα στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Όμως αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο αποτρεπτικός μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα, γιατί όπως προσφυώς ελέχθη, αν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα είναι μόνη της.
Σε ότι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, όλα δείχνουν, όπως άλλωστε το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ότι οι βόρειοι γείτονες μας επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα κατά το δοκούν.
Το είδαμε πρόσφατα στην έκθεση ποτών στη Γερμανία, όπου το Βόρεια απουσίαζε από το περίπτερό τους, και προστέθηκε εκ των υστέρων, μετά από την παρέμβαση της Αθήνας.
Όπως επισημάνθηκε από βορειοελλαδίτη οινοποιό στον Α. Τσίπρα οι Σκοπιανοί παρουσίασαν κρασιά με ονομασία προέλευσης την «Μακεδονία» σκέτο και ετικέτα Alexander Great.
Παρά τα παρατράγουδα και τις τρικλοποδιές που βάζουν οι Βόρειοι γείτονές μας, ο Τσίπρας επιμένει να πάει στα Σκόπια εν χορδαίς και οργάνοις, με την συνοδεία καμιά δεκαριά υπουργών και ορισμένους επιχειρηματίες. Την αντίθετη άποψη εξέφρασαν ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και οι Βιοτέχνες.
Αυτό θυμίζει το «με το ζόρι παντρειά» που λέει ο λαός. Βεβαίως η πρόσφατη δήλωση Ζάεφ, τα λέει όλα και δείχνει την ουσία του προβλήματος, που αφορά τον ελληνικό λαό, όχι όμως τον Τσίπρα και την παρέα του. Είπε ξεκάθαρα ότι δώσαμε το όνομα δηλ. την προσθήκη του Βόρεια και πήραμε γλώσσα και ταυτότητα.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ήρθαν να προστεθούν και αυτά με την Αλβανία. Ο Έντι Ράμα, αφού σε συνεργασία με την Άγκυρα κατάφερε να ακυρώσει με δικαστική απόφαση την συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, τώρα επιδιώκει να ξεριζώσει τον ελληνικό πληθυσμό από την Χιμάρα και τους Άγιους Σαράντα, μέσω των απαλλοτριώσεων των περιουσιών τους.
Η Ελλάδα συναίνεσε λόγω της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας. Τα Τίρανα με την προτροπή της Άγκυρας την ακύρωσαν.
Τώρα, κατά το πρότυπο των εθνοκαθάρσεων που επανειλημμένα έχει κάνει η Τουρκία εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Τενέδου, και της Κύπρου, ο Έντι Ράμα μέσω των απαλλοτριώσεως των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, επιδιώκει να εκδιώξει το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή.
Με ταξίδια επικοινωνιακού τύπου του Τσίπρα σε Άγκυρα πρόσφατα και σε Σκόπια τώρα, αν δεν υπάρχει μια ισχυρή διπλωματική προετοιμασία, όχι μόνο προβλήματα δεν λύνονται, αλλά διογκώνονται.
Το είδαμε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και στην επιθετικότητα που ακολούθησε, το βλέπουμε στο ανταποδοτικό του Τσίπρα στην Άγκυρα πρόσφατα, με τις κορώνες που ακολούθησαν, που έφτασαν μέχρι την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Κάτι ανάλογο παρατηρούνε να πράττει σε βάρος του ελληνισμού ο Έντι Ράμα και παρά τα χαμόγελα Ζάεφ το είδαμε στις πρόσφατες δηλώσεις και στις πράξεις του.
Το διχαστικό κλίμα που στο εσωτερικό μέτωπο ακολουθεί συνειδητά ο Α. Τσίπρας, υπό την πίεση των δυσμενών δημοσκοπήσεων, δεν είναι ο καλύτερος οιωνός για την πατρίδα μας και οι διαχωριστικές γραμμές που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένα τα έξωθεν προβλήματα, θυμίζουν εμφύλιο χωρίς όπλα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα…