Η Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα για πρώτη φορά μετά το τέλος της διεθνούς διάσωσης, αξιολογώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη νεοαποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφει την προσοχή του σε εγχώρια ζητήματα μετά τη διπλωματική νίκη του στην εξασφάλιση της επικύρωσης της συμφωνίας για το όνομα της Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει ένα αφήγημα για success story καθώς προετοιμάζεται για εκλογές φέτος.
Η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει βιβλία προσφορών την Τρίτη, σε μια συνδυασμένη κίνηση που προσφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισ. δολάρια) πενταετών ομολόγων μετά την πρόσληψη τραπεζών τη Δευτέρα για την πώληση, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη τελικές. Η κίνηση αυτή κάνει την Ελλάδα το τελευταίο περιφερειακό έθνος της ευρωζώνης που αποφασίζει να πουλήσει χρέος, αυτό το μήνα.
«Είναι λογικό δεδομένης της πρόσφατης πτώσης της γενικότερης αστάθειας της αγοράς», δήλωσε ο Nicholas Wall, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος με έδρα το Λονδίνο στην Merian Global Investors UK Ltd. «Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να δείξει ότι επιστρέφει την Ελλάδα πίσω σε ένα βαθμό οικονομικής κανονικότητας πριν από τις εκλογές".
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ομολογιούχων ή για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή ακόμα και ως εγγύηση για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για τη συρρίκνωση των επισφαλειών των τραπεζών. Η Ελλάδα, η οποία βγήκε από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιό της τον Αύγουστο, βγήκε για τελευταία ως τώρα φορά στην αγορά ομολόγων τον περασμένο Φεβρουάριο, εκδίδοντας επταετή ομόλογα με απόδοση 3,5%.
Η τρέχουσα πώληση χρεών γίνεται μετά την επίσκεψη των παρατηρητών από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εβδομαδιαία αποστολή στην Αθήνα για να συζητήσουν την πρόοδο της περιόδου αυτής, μετά τη διάσωση της χώρας. Οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για τη χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διάσωσης και τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση των πολύ μεγάλων επισφαλών δανείων στις τράπεζες.