Από τις 15 χώρες με τις ισχυρότερες επιδόσεις διεθνώς στην αγορά κατοικίας, οι 11 ήταν ευρωπαϊκές στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018. Σε αυτές ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα -παρά το γεγονός ότι έχει βελτιώσει κατά τι τη θέση της σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν-, η οποία μαζί με την Ιταλία, την Νορβηγία και τη Φινλανδία αποτελούν τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές αγορές και βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης των 57 βασικότερων αγορών κατοικίας στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, η χώρα μας βρίσκεται στην 50η θέση στο σύνολο των 57 χωρών με οριακή μείωση, 0,2%, των τιμών των κατοικιών στο τέλος του Μαρτίου του 2018 έναντι του Μαρτίου του 2017. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (σε τριμηνιαία και εξαμηνιαία βάση), σημειώνεται άνοδος 0,5% και 0,3% αντίστοιχα για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, γεγονός το οποίο οδηγεί τους αναλυτές της γνωστής εταιρείας να κάνουν λόγο για ανοδική τάση στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών των Κατοικιών (Global House Price Index) της Knight Frank, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί αυτη την στιγμή την ισχυρότερη αγορά κατοικίας διεθνώς με άνοδο στο τέλος του πρώτου τριμήνου κατά 14,9%, ενώ ακολουθούν η Μάλτα στη δεύτερη θέση και τρίτη η Ισλανδία με ποσοστά ανόδου της τάξεως του 13,6% και 13,2% αντίστοιχα. Μία ακόμη ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται στην τέταρτη θέση και δεν είναι άλλη από την Ιρλανδία, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων, δικαιολογεί τις επιδόσεις της δεδομένου ότι αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης για τέταρτο συνεχόμενο έτος, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 7,8%. Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 12,7%, παραμένουν κατά 21% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα ανώτατα επίπεδα που είχαν αγγίξει στις αρχές του 2007.
Οσον αφορά τις πιο αδύναμες αγορές παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 4,2% σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στο Περού, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, ενώ Ουκρανία, Φινλανδία, Βραζιλία και Νορβηγία συμπληρώνουν την πεντάδα των ασθενέστερων επιδόσεων παγκοσμίως.
Πηγή: Protothema