Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι… πεντακάθαρη, ότι οι πολίτες ήδη βλέπουν καλύτερες ημέρες, ότι η ανάπτυξη όχι μόνο θα έρθει, αλλά και θα είναι δίκαιη, ότι λίαν συντόμως η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε… El Dorado για τους επενδυτές, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μια άλλη, λιγότερο λαμπερή εικόνα. Στην πραγματικότητα, ενισχύουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται πλέον στην τρίτη κατηγορία της ευρωζώνης, προσεγγίζοντας τους Βαλκάνιους γείτονες, οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να ανεβαίνουν.
Η χρονιά που μπαίνει σε λίγες ημέρες δεν θα είναι εύκολη, όπως προσπαθούν να πείσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αντιθέτως, έπειτα από δύο χρόνια συντριπτικών πληγμάτων στα εισοδήματα μέσω αιματηρών περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και αύξησης φόρων ακόμα και στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, προ των πυλών βρίσκονται νέα μέτρα, συνολικού ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ αφορούν μέτρα φορολογικού χαρακτήρα και τα υπόλοιπα συντάξεις, επιδόματα και εισφορές.
Kατρακύλα
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, ειδικά αν πέσουν έξω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε δύο χρόνια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση έχουν κατρακυλήσει περαιτέρω, απέχοντας περίπου 30 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ, παρά τον περιορισμό του ποσοστού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση μόνο από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΜΔ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία!
Με φόντο τις προβλέψεις του καθηγητή Π. Πετράκη, σύμφωνα με τις οποίες το μακρινό 2029 δεν θα έχουμε φτάσει παρά μόνο στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2009, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι από το 2014 και μετά δεν ανακόπηκε απλώς η έστω δειλή βελτίωση των βασικών δεικτών ευημερίας, αλλά υπήρξε και επιδείνωσή τους. Ειδικότερα, φτάνοντας και παραμένοντας στο 72% του μέσου κοινοτικού όρου (από το 94% πριν από το ξέσπασμα της κρίσης) το 2014, το «θερμό» εξάμηνο του 2015 και τα σκληρά, ταπεινωτικά μέτρα που ακολούθησαν έριξαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ακόμα πιο χαμηλά. Συγκεκριμένα, βυθίστηκε στο 69% του μέσου κοινοτικού όρου στο τέλος εκείνης της φοβερής χρονιάς κι εν συνεχεία στο 68%, ενώ δεν αναμένεται βελτίωση για το 2017, καθώς τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα. Ακόμα και η Εσθονία βρίσκεται σε καλύτερη θέση (75%), ενώ, αν λάβει κανείς υπόψη ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κύπρος βρίσκονται ψηλότερα από εμάς, γίνεται αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει πέσει, πλέον, στην τρίτη κατηγορία της ζώνης του ευρώ.
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Ο έτερος δείκτης ευημερίας που δείχνει να έχει πάθει… κατάθλιψη είναι αυτός που καταγράφει την πραγματική κατανάλωση ανά άτομο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται μάλιστα οι δαπάνες που γίνονται είτε με κρατική βοήθεια (μερίσματα και επιδόματα) είτε με τη συνδρομή των ΜΚΟ. Πού βρίσκεται, πλέον, αυτός ο δείκτης; Στο 77% του μέσου κοινοτικού όρου από το 80% όπου βρισκόταν το 2014. Είναι απορίας άξιον πού ακριβώς βασίζει την αισιοδοξία του το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% στη διάρκεια του 2018.
Ο τρίτος και χειρότερος δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία στερούνται βασικών ειδών διατροφής, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως οι δόσεις δανείων ή το ενοίκιό τους, και δεν έχουν πάνω από ένα ζευγάρι παπούτσια.
Με βάση τις μετρήσεις της Eurostat, σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται το 35,6% του πληθυσμού, καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 2015 (37,7%), αλλά όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει χώρες της ευρωζώνης σε ανάλογη κατάσταση κοινωνικής αποσύνθεσης.
Πηγή:parapolitika.gr