Πίεση προς την Μεγάλη Βρετανία να επιταχύνει τις διαδικασίες και θα θέσει ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση του διαζυγίου με την ΕΕ ασκεί η Γηραία Ηπειρος μετά το ιστορικό δημοψήφισμα.
Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.
«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).
Οι αγορές δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα την Παρασκευή στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών πολιτών να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ μετά από 43 χρόνια.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση άμεσα.«Οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, οπότε δεν έχει νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησης», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο David Cameron ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί και πως κάποιος άλλος θα πρέπει να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι η αντικατάσταση θα γίνει τον Οκτώβριο.
Η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στην ΕΕ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε το σχέδιο άρχισε να εξελίσσεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να διαλυθεί καθώς οι ηγέτες της Σκοτίας (στην οποία τα δυο τρίτα ψήφισαν υπέρ της παραμονής) δηλώνουν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «πολύ πιθανό».