Η κατάσταση στην οικονομία και ειδικότερα στον Τουρισμό εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του Covid-19, έχει τα χαρακτηριστικά της «κινούμενης άμμου».
Του Σπύρου Γαλιατσάτου*
Οι έως τώρα ζημιές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ., έχουν οδηγήσει σε δύσκολα υπολογίσιμες αυτή τη στιγμή καταστάσεις. Εστιάζοντας στις οικονομικές, θα μπορούσαμε αρχικά να πούμε, ότι εν Ελλάδι «οικονομολογούντες» θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι ο τουρισμός κινεί όλη την οικονομία, καθώς από την πορεία του εξαρτώνται αρκετοί τομείς: Ο πρωτογενής, ο δευτερογενής, οι υπηρεσίες, η κατανάλωση (χονδρική και λιανική), οι μεταφορές και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Κοντολογίς, οι δείκτες της κοινωνικής και οικονομικής προόδου (ο δείκτης ανεργίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα, ο δείκτης ευημερίας, κ.λπ.), είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό.
H κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της σε όλα τα παραπάνω, ενώ στο εγγύς χρονικό διάστημα θα βιώσουμε ένα πρωτόγνωρο «τσουνάμι» πρόσθετων επιπτώσεων- αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.
Αναμφίβολα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν γίνει λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Δεν είναι λοιπόν μονοσήμαντο το γεγονός, ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες- ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, εστίαση, Rent a Car, λεωφορεία- πούλμαν, κρουαζιέρα, σκάφη- όπως και άλλες «δορυφορικές» προς αυτές δραστηριότητες.
Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να περισωθεί το υπόλοιπο διάστημα έως τον Οκτώβριο, θα περιοριστώ μόνο το εξής: Λιγότερη «πανδημία φόβου» και ουσιωδέστερα μέτρα, για τα οποία πιστεύω ότι δεν θα διαφωνούσαν ο ΕΟΔΥ και η επιστημονική κοινότητα.
Για παράδειγμα, ένα μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μπουν οι ξένοι τουρίστες στο αεροπλάνο για να έρθουν Ελλάδα και άλλο ένα τεστ πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, θα εμπέδωνε σε όλους κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας.
Παράλληλα, το κέρδος για τη χώρα θα ήταν μεγάλο, καθώς θα διασφάλιζε ότι διαθέτει αξιόπιστο τουριστικό προϊόν. Έτσι θα λειτουργούσαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, με απορρόφηση θέσεων εργασίας, ενώ και οι προαναφερθείσες επιπτώσεις θα είχαν αξιόλογο μετριασμό. Επίσης, θα μειώνονταν δραστικά οι εύλογοι υγειονομικοί φόβοι των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και πρωτίστως του εσωτερικού τουρισμού.
*ξενοδόχος και περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- τέως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής